Annons:
Diego Piacentini har tagit ledigt från Amazon för att hjälpa till med digitaliseringen av statsförvaltningen i sitt gamla hemland Italien. ”I USA är det vanligt att man vill ge tillbaka något av det man fått från stället där man vuxit upp”, säger han.Bild:Amazon
italien
Nyhet
AVKristina WallinTyck till!

Han jobbar gratis för att digitalisera staten

Diego Piacentini ska leda revolutionen inom den statliga sektorn i Italien. Han har tagit tjänstledigt från it-jätten Amazon för att gratis hjälpa till att digitalisera den tröga italienska byråkratin.

Den förre premiärministern Matteo Renzi satte i gång ett stort projekt för att göra Italien modernare.

Han ville att den statliga sektorn skulle bli totalt digitaliserad och att de olika myndigheterna och kontoren skulle kunna kommunicera med varandra.

Han kontaktade Diego Piacentini, hög chef inom e-handelsföretaget Amazon, som gärna lämnade Seattle ett par år och kom och jobbade – gratis. Något som många haft svårt att förstå, även i Italien.

– I USA är det vanligt att man vill ge tillbaka något av det man fått från stället där man vuxit upp. Jag tycker också att de multinationella jättarna måste ta ansvar gentemot regeringarna och hitta sätt att hjälpa till där det går.

Han kände sig i alla fall tvungen att försöka, förklarar han för Publikt.

– Och efter ett år kan jag säga att jag inte ångrat mitt beslut en sekund.

När Diego Piacentini berättade för sin mamma i Italien om projektet att digitalisera och göra hela den statliga sektorn modern hävdade hon att ”det var meningslöst för att det aldrig går att förändra något i Italien”.

Han skrattar när han får frågan om han håller med henne, nu när han jobbat med detta i nästan ett år.

– Nej, det går, fast visst möter vi många svårigheter, konstaterar han.

Och det handlar sällan om ovilja från de anställda, enligt Diego Piacentini.

– Jag har tvärtom upptäckt att de allra flesta vill ha förändringar. Snarare brister det ofta i kommunikationen från chefshåll, så att informationen om förändringarna inte kommer dit den ska.

Under det första steget har de enskilda förvaltningarna själva fått välja vilka som vill vara med. Något som gjort det lättare för teamet att sätta i gång det enorma arbetet.

– I teorin måste alla vara med, men eftersom det inte går att förändra överallt på en gång känns detta som en bra lösning. Vi samarbetar bra med dem som vill vara i frontlinjen och får snabbt reda på vad som inte funkar, säger han.

Det är meningen att digitaliseringen ska ha startat på allvar överallt när Diego Piacentini lämnar sin post nästa höst, även om det kommer att finnas massor kvar att göra.

Två stora delar av projektet är att skapa en nationell data­bas för folkbokföringen och att införa en digital identitet för alla medborgare.

– Det är grundläggande för att förenkla både för medborgarna och de anställda. Jag tror att vi kan ha genomfört detta om några år.

Vad har du lärt dig av Apples vd Steve Jobs och Amazons vd Jeff Bezos?

– Jag har lärt mig mycket från båda, även om Jeff Bezos är mycket vänligare än vad Steve Jobs var. Från Jobs har jag lärt mig att leta upp och fokusera på det som är viktigt, och Jeff har fått mig att förstå att inget är omöjligt.

Vad har familjen sagt om beslutet att lämna Seattle och USA i två år för att jobba gratis för den italienska regeringen?

– De har stöttat mig så klart, annars hade jag aldrig accepterat. De tycker att jag gör helt rätt, även om min fru härom­dagen förklarade att hon också vigt två år av sitt liv till digitaliseringen av den statliga administrationen, skrattar han.

Bli den första att tycka till!