Alonso Acosta fick hjälp med ett stipendium från TCO för resan till El Salvador. Foto: Mabel Romero.
Alonso Acosta fick hjälp med ett stipendium från TCO för resan till El Salvador. Foto: Mabel Romero.

Han stöttar demokratin i El Salvador

FÖRDJUPNING: INTERVJU2015-02-10

ST-medlemmen Alonso Acosta är IT-tjänstansvarig och fackets klubbordförande på Lunds universitet. I dagarna packar han resväskan för ännu ett uppdrag som valobservatör i El Salvador.

Hur hamnade du på detta uppdrag?

– El Salvador var länge en militärdiktatur och gick igenom ett inbördeskrig. Även efter det har våld, korruption och valfusk varit vanligt, och lärarförbundet Andes 21 de junio kom till Sverige för att be om hjälp med valövervakning inför presidentvalet 2014.

Och det nappade du på?

– Ja, jag är själv uppvuxen i landet och har tidiga barndomsminnen av protesterna mot ett val, där antalet avlämnade röster var större än hela befolkningen. Jag var 25 år när jag lämnade El Salvador, då var det fortfarande krig. Folket har kämpat så länge och så hårt för att få ett bättre liv, och jag tog det här uppdraget för att kunna ge ett bidrag.

– Jag själv har ju fått en fristad i Sverige, och jag har engagerat mig mycket fackligt för att återgälda det. Glädjande nog ställde både ST och vår ST-­avdelning inom universitet och högskolor upp på att hjälpa Andes i val­övervakningen, och jag fick också ett stipendium från TCO för att kunna resa.

Nu blir det en ny resa, som övervakare av valen till parlament och kommuner 1 mars. Hur ser förutsättningarna ut?

– Det finns tyvärr en risk för våld. Men vi ska försöka att med vår närvaro se till att situationen inte går över styr.

Kunde ni bidra till det förra året?

– Det tycker jag. Vi var 800 övervakare, och jag deltog i en grupp på 80 personer som kallades ut till ställen som var stökiga. Bland annat hade extremhögern anlitat kriminella gäng som stod utanför vallokaler i svarta kläder och svarta kängor och skrämde i väg folk. När vi kom dit försvann de.

– Jag var också med om att hjälpa en grupp salvadoraner som kom i bussar från grannlandet Belize för att rösta. De stoppades och misshandlades av kriminella gäng, och några resenärer greps av polisen och fråntogs sina id-handlingar, så att de inte skulle kunna rösta. Men när vi ställde ultimatum lämnades id-handlingarna tillbaka. Det var en väldigt obehaglig situation, men det kändes enormt bra att kunna göra den insatsen. Och jag kände mig stark – det spelade ingen roll hur beväpnade de var.

Ditt uppdrag har också lett till kontakter med fackförbund i El Salvador.

– Ja, jag har haft en genomgång av svensk arbetsrätt, som de var mycket intresserade av. Jag deltog också i en diskussion om offentlighetsprincipen. Det fanns ett lagförslag om öppenhet i förvaltningen, men facken var till en början tveksamma till idén.

– Den här gången ska vi ha ett tvådagars seminarium, finansierat av vår ST-avdelning, med 50 fackliga företrädare. Vi ska tala om vad vi kan lära av varandra. Jag kommer att berätta om våra kollektivavtal och om hur vi försöker ta till vara lagar och samverkansavtal.

Vad har du lärt dig av att vara val­observatör?

– Jag har lärt mig att ensam inte är stark, vi måste hjälpas åt. Även det lilla vi kan göra för andras behov spelar roll. 

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA