Annons:
Fredrik Rodin har inga planer på att flytta till Katrineholm. "Det kommer inte att hända. Min fru har arbete här och vi har stabiliserat oss i Solna."Bild:Elis Hoffman
strålsäkerhetsmyndigheten
Nyhet
AVLinus HellerstedtTyck till!

Han tänker inte flytta från Solna

Nästa år ska cirka halva arbetsstyrkan på Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna få sina jobb flyttade till Katrineholm. "Arbets­moralen sjönk väl till någonstans på parkettnivå", säger ST-medlemmen Fredrik Rodin om regeringens flyttbesked.
Michael Wallin, ordförande ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten.Bild:Elis Hoffman

Fredrik Rodin har jobbat som it-utvecklare på Strålsäkerhetsmyndigheten i Solna sedan 2012. Nästa år är det förmodligen slut med det.

I slutet av augusti kom beskedet att regeringen flyttar delar av verksam­heten till Katrineholm.

– Arbetsmoralen sjönk väl till någon­stans på parkettnivå. Jag tror att många inte känner sig lika viktiga längre, säger Fredrik Rodin.

Enligt regeringens beslut ska en så stor del som möjligt av myndig­heten ha flyttat i slutet av nästa år. Civil­minister Ardalan Shekarabi, S, nämnde siffran 120 anställda på presskonferensen. Myndigheten har omkring 300 anställda.

Michael Wallin, ordförande för ST inom Strålsäkerhetsmyndigheten, säger att omlokaliseringen kommer att påverka strålsäkerheten i hela Sverige.

Enligt de signaler som han har fått vill flertalet av de anställda varken flytta eller pendla de runt 15 milen till Katrine­holm.

– Det är en smärre katastrof för myndigheten och verksamheten. Vi har svårt att rekrytera som det är redan här, och det kommer inte att bli bättre i Katrine­holm, säger Michael Wallin.

Det är få i Sverige som har rätt kompetens, förklarar han.

Bland platsannonserna på myndighetens hemsida efterfrågas högskole­kompetens till tjänster som radon­fysiker och inspektörer av kärnkraftverk.

– Nyutexaminerade kan säkert lockas att pendla, men risken då är att myndigheten blir en genomkörsport till något annat jobb, säger Michael Wallin.

Ett annat problem, menar han, är att byggnaden i Solna blir för stor efter flytten. Nyligen tecknades ett sexårigt hyreskontrakt.

– Vasakronan har andra tomma loka­ler här som de har svårt att hitta hyresgäster till, så jag har svårt att tänka mig att de bara vill skriva om kontraktet hur som helst, säger han.

It-utvecklaren Fredrik Rodin vill inte flytta till Södermanland.

– Det kommer inte att hända. Min fru har arbete här och vi har stabiliserat oss i Solna. Visst har jag ett jobb om vi flyttar till Katrineholm, men det har inte hon, säger han.

Med barn på låg- och mellanstadiet kan han inte heller tänka sig att pendla. Det blir en ohållbar situation, menar Fredrik Rodin.

Generellt tycker han att regeringen gör fel som omlokaliserar befintliga myndigheter.

– Regeringen borde tänka att all nyetablering och eventuell utbyggnad av myndigheter bör placeras utan­för Stockholm. Som det är nu blir verksamheten lidande. Det kommer att bli svårt att omlokalisera Strålsäkerhetsmyndigheten utan att det påverkar verksamheten, säger Fredrik Rodin.

Sju myndigheter påverkas
  • Myndigheten för kultur­analys: Hela myndigheten med drygt tio anställda flyttas till Göteborg.
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor: Hela myndigheten med knappt 70 anställda flyttas till Växjö.
  • Polarforskningssekretariatet: Myndighetens säte och knappt 20 tjänster flyttas till Luleå.
  • Strålsäkerhetsmyndig­heten: Myndighetens säte och cirka 120 av drygt 300 tjänster flyttas till Katrineholm.
  • Svenska ESF-rådet: Myndighetens säte och 65 av cirka 120 tjänster flyttas till Gävle.
  • Tillväxtverket: 20 av drygt 400 tjänster flyttas till Östersund.
  • Universitets- och högskole­rådet: 15 av knappt 300 tjänster flyttas till Visby.
Bli den första att tycka till!