Handläggare spelade onlinespel

RÄTTSVÄSANDE2014-09-23

En handläggare vid en av landets tingsrätter har använt en av domstolens telefoner för att surfa på nätet och spela på nätcasinon för sammanlagt 20 600 kronor. Tingsrätten vill nu att personalansvarsnämnden fattar beslut om att avskeda kvinnan.

Handläggaren arbetar vid en av Sveriges tingsrätter som växeltelefonist och registrator.

Vid totalt 135 tillfällen har hon använt domstolens mobiltelefon för privat bruk, bland annat för att spela onlinespel. Hon har också ringt och skickat textmeddelanden till nära anhöriga.

Under flera år har arbetsgivaren känt till att kvinnan har allvarliga ekonomiska problem. Hon har därför gått till psykolog via företagshälsovården och fått samtalsstöd av en person knuten till öppenvården. Hon har fått ut sin semester i pengar för att avhjälpa akuta ekonomiska problem och har också haft kontakt med en kommunal skuldsanerare.

Nu anser dock tingsrätten att kvinnan måste avskedas. Utöver mobilanvändingen hänvisar den utredande lagmannen till att kvinnan är misstänkt för att vid två tillfällen ha tagit pengar från en kaffeautomat och dessutom fått kritik för otrevligt bemötande på arbetsplatsen.

”Arbetet som domstolshandläggare vid tingsrätten är en viktig anställning som ställer höga krav på förtroende mellan arbetstagare och arbetsgivare. En domstolshandläggare har således en hög förtroendeställning”, står det i anmälan till personalansvarsnämnden och lagmannen fortsätter: handläggarens spelande är en ”grovt förtroendeskadlig handling som även medfört ekonomisk skada”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsendet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA