”Jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet”, säger Marcus Hofvander som arbetar som ordningsvakt på tingsrätten och tränar självförsvar på fritiden.
Bild: Jörgen Johansson
”Jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet”, säger Marcus Hofvander som arbetar som ordningsvakt på tingsrätten och tränar självförsvar på fritiden.

Har rätt hobby för att skydda rätten

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-11-22

ST-medlemmen Marcus Hofvanders arbetskamrater tycker att han är rätt person på rätt plats. På fritiden tränar han självförsvar och MMA och håller kurser. Till vardags står han för tryggheten som ordningsvakt på tings­rätten i Hässleholm.

Krav maga – vad är det?

– Det är ett realistiskt självförsvarssystem med rötter i israeliska armén. Det handlar om att kunna hantera en eller flera angripare, med eller utan vapen. Vi tränar mest i vår klubblokal, men också i miljöer som gator, parker och trånga utrymmen och ibland när det är mörkt.

Men man tävlar inte i krav maga?

– Nej, men jag tränar även mixed martial arts, MMA, som är en kampsport. Jag har hittills aldrig brytt mig om att tävla. Men nu, när jag kommit lite till åren, har jag ändå blivit intresserad av att testa mig lite mot andra, så jag ska snart gå min andra match.

Du har startat en förening?

– Ja, jag och en annan kille startade Gripen kampförening här i Hässleholm för några år sedan. Vi tränar själva och har träningsverksamhet i krav maga och MMA. Vi har också haft kurser i självförsvar för kvinnor i alla åldrar.

Vad gör du till vardags?

– Jag jobbar både som ordningsvakt och administratör. Större delen av min tid sköter jag registraturens brevlåda, expedierar domar och så, men jag är alltid i tjänst som ordningsvakt. Så jag har verkligen nytta av min hobby i jobbet. Så sent som i fredags blev det lite tumult här. Krav maga har gjort att jag känner mig trygg, eftersom jag är så förberedd som jag bara kan vara.

Du har lärt dina arbetskamrater självförsvar?

– Ja. Vi har haft en friskvårdsdag då jag körde en snabbutbildning på tre timmar. Alla var med – från lagmannen till vaktmästaren. Det som är bra med krav maga är att det bygger på instinktiva rörelser som är lätta att lära sig.

Vad är det viktigaste i självförsvar?

– Det är den mentala biten, att du tror på dig själv. Sedan gäller det att snabbt analysera situationen så att man använder rätt taktik och att inse att storleken har betydelse. En liten tjej är i underläge mot en stor kille. Därför ska man träna mycket på att kunna slå sig fri och spurta därifrån. Träna tekniker är så klart också viktigt.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA