Bild: Thinkstock

Hårda krav på opartiskhet

FÖRDJUPNING: JÄV2014-10-07

Om du handlägger ett ärende där utgången kan påverka någon vän eller släkting till dig är du jävig. På små orter är det särskilt lätt att hamna i sådana situationer. Då är det viktigt att komma ihåg att du själv har ansvaret för att anmäla dig jävig.

För anställda på myndigheter med lokala kontor kan risken för jäv vara en del av vardagen.

– På mindre orter stöter man på varandra i alla möjliga sammanhang. Det är helt enkelt lite känsligare att bo i kontorets upptagningsområde, säger David Karlsson, områdeschef på Försäkringskassan i Halmstad och Varberg.

Den som arbetar i staten har ett stort ansvar för att leva upp till kraven på opartiskhet. En myndighets­anställd ska inte ens kunna misstänkas för att låta sig påverkas av ovidkommande intressen.

På Försäkringskassan finns rutiner för hur man ska göra om handläggaren av misstag råkar öppna ett ärende och sedan upptäcker en jävssituation.

– Då noteras det i handläggarens personakt så att hon eller han inte blir misstänkliggjord vid en eventuell kontroll. Men om någon medvetet har handlagt ett ärende där det föreligger jäv kan vi anmäla det till personal­ansvarsnämnden, säger David Karlsson.

Det finns bestämmelser i regeringsformen och förvaltningslagen som ska se till att myndigheter är sakliga och opartiska när de fattar beslut.

– Är handläggaren jävig måste han eller hon genast lämna över ärendet till någon annan, säger Ulrik von Essen, professor i offentlig rätt vid Stockholms universitet.

Det gäller även om jävssituationen upptäcks sent.

– Men upptäcks det hela först i efter­hand är det inget myndigheten kan göra. Då är det upp till den enskilda att överklaga beslutet och för överinstansen att påtala jävssituationen.

208 000 000  

208 miljoner kronor kostade det så kallade Södertäljemålet rätts­väsendet. 2012 fick en hel rättegång i Svea hovrätt tas om, sedan det framkommit att en nämndeman var jävig. Han satt även i polisnämnden i Södertälje och ansågs därmed inte vara neutral i förhållande till polisens insatser mot det så kallade Södertäljenätverket, som ägnade sig åt grov organiserad brottslighet.

giäf, gäf, jef, jeff, jäff, iäff, jääf, jäv.

Jäv är ett gammalt ord som genom åren stavats på många olika sätt. Den juridiska termen jäv används i stort sett på samma sätt nu som för flera hundra år sedan.

  

Situationer då din opartiskhet kan ifrågasättas

  • Sakägar- och släktskapsjäv. Du arbetar som personalhandläggare på en myndighet och ska hand­lägga ett anställningsärende där sökanden är din bror.
  • Ställföreträdarjäv. Du arbetar som IT-chef på en myndighet och ska besluta i ett upphandlingsärende där din sambo är delägare i ett av de bolag som lämnat in en offert.
  • Tvåinstansjäv. När du arbetar i kommunen tar du beslut i ett markärende. Det överklagas till mark- och miljödomstolen, dit du precis rekryterats och förväntas delta i handläggningen.
  • Ombudsjäv. Du är anställd på Inspektionen för vård och omsorg men har på fritiden, mot ersättning, hjälpt till med ett vårdföretags överklagan i en fråga, som sedan hamnar på ditt bord.

Hur arbetar ni för att förebygga jäv?

  • Alf Grafström, förvaltningsjurist, Luleå tekniska universitet:

–  Vi har särskilda riktlinjer för hantering av jävsfrågor. Frågan tas också upp på personal­utbildningar. I rekryteringsärenden görs särskilda jävsprövningar systematiskt.

–  Om jäv upptäcks i efterhand kan det efter överklagande bli fråga om att ta om beslutet. Skulle det vara så att någon medvetet har brutit mot jävsreglerna så kan det bli en fråga för personalansvarsnämnden.

  • Johan Lindeberg, verksjurist, CSN:

–  På vårt intranät finns vår arbetsordning som innehåller riktlinjer om att anmäla jäv och en förvaltningshandbok med ett avsnitt om jäv. Alla anställda får utbildning.

−  Ett beslut blir inte med automatik ogiltigt om ett jävsförhållande upptäcks i efterhand. Det mest sanno­lika är att en översyn görs och vi får fastställa om någon handläggningsåtgärd bör vidtas på nytt. Den som beslutet gäller kan alltid begära omprövning.

  • Mathias Wallin, jurist, Social­styrelsen

–  Vi har interna styrdoku­ment som varje medarbetare ska känna till. Externa experter måste redovisa eventuella bindningar på en jävsblankett.

–  Skulle vi upptäcka omständig­heter som kan rubba förtroendet för en anställd i ett sent skede av handläggningen tas frågan omedelbart upp till prövning. Utfallet av den prövningen påverkar vilka åtgärder som tas.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA