Helikopteraffären anmäld till KU och JK

UPPHANDLING2015-10-09

Sjöfartsverkets upphandling av helikoptrar har anmälts av två riksdagsledamöter till KU och till JK. Hans Hoff, S, vill att KU granskar näringsdepartementets roll och Mikael Oscarsson, KD, vill att JK granskar Sjöfartsverket.

SVTs samhällsprogram Uppdrag granskning avslöjade i våras att Sjöfartsverket genomfört en upphandling av nya helikoptrar från en italiensk leverantör utan föregående upphandling. Affären är sedan tidigare föremål för granskning av Konkurrensverket.

Nu vill riksdagsledamoten Hans Hoff, S, att också riksdagens konstitutionsutskott, KU, granskar affären och näringsdepartementets inblandning:

”Man tror ju knappt det är sant. Det är helt makalöst att det återigen avslöjas en sådan här affär med kopplingar till näringsdepartementet”, säger han till SVT med hänvisning till Nuon-affären.

I sin anmälan begär Hans Hoff att KU utreder om regeringen kände till att näringsdepartementet gett sitt godkännande till Sjöfartsverket, som Uppdrag granskning rapporterat om.

Mikael Oscarsson, KD, har anmält affären till Justitiekanslern, JK. Han har reagerat på att Sjöfartsverket skrev på miljardavtalet och betalade handpenning för de nya räddningshelikoptrarna innan riksdagen tagit beslut.

”Man blir ju mållös över det här agerandet. Riksdagen anslår ju pengar för att bekämpa eller hjälpa till i andra länder för att bekämpa den här typen av beteende. Man kan inte agera på det här viset, beställa saker innan beslut är fattat utav riksdagen”, säger han till SVT.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA