Het bastustrid i Norrbotten

FÖRVALTNING2012-02-20

En storm har blåst upp i Norrbotten, sedan länets turistchef Jan-Erik Jaensson skrivit brev till civilminister Stefan Attefall och önskat sig en landshövding som gillar att bada bastu.

Norrbotten väntar på att regeringen ska utnämna en ny landshövding efter Per-Ola Eriksson. Den tidigare centerpolitikern har suttit på landshövdingeämbetet sedan 2003. I egenskap av turistchef i länet och medlem i Svenska Bastuakademin har Jan-Erik Jaensson skrivit brev till civilminister Stefan Attefall, KD:

”Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö (jfr Kekkonen). Om den nya landshövdingen inte gillar att basta så blir det svårt för den personen och direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen.”

Brevet har vållat en storm bland främst kvinnliga debattörer, som anser att Jan-Erik Jaenssons utspel är sexistiskt och fördomsfullt:

”I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. Finns det ingen dam- och herravdelning så är gemensamhetsbastun per automatik en herrbastu. Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar”, skriver debattören och ledarskribenten Åsa Petersen i sin blogg.

Jan-Erik Jaensson försvarar sig och påpekar att han ingenstans i sitt brev till ministern kallat den blivande landshövdingen för vare sig han eller hon:

”Personligen anser jag att det måste bli en kvinnlig landshövding denna gång och detta är inget hinder för bastubad”, hävdar han enligt Norrbottens-Kuriren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Sven Olsen (ej verifierad) lör, 02/25/2012 - 22:31
Det tycker jag är ett bra initiativ från turistchefen - att ha en landshövding med intressen som sammanfaller med de som är kännetecknande för det län han skall serva.

Att en feminist börjar kackla är väl typiskt - de kan ju kackla över de verkliga problemen i samhället - men där är de tysta som möss.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA