Annons:
Förvaltning
Nyhet
AVPeter Nordebo1 kommentarer

Het bastustrid i Norrbotten

En storm har blåst upp i Norrbotten, sedan länets turistchef Jan-Erik Jaensson skrivit brev till civilminister Stefan Attefall och önskat sig en landshövding som gillar att bada bastu.

Norrbotten väntar på att regeringen ska utnämna en ny landshövding efter Per-Ola Eriksson. Den tidigare centerpolitikern har suttit på landshövdingeämbetet sedan 2003. I egenskap av turistchef i länet och medlem i Svenska Bastuakademin har Jan-Erik Jaensson skrivit brev till civilminister Stefan Attefall, KD:

”Bastukulturen är mycket kraftigt rotad i länet och speciellt i Tornedalen. Du kommer ju från Västerbottens inland och vet säker att många viktiga beslut fattas i bastumiljö (jfr Kekkonen). Om den nya landshövdingen inte gillar att basta så blir det svårt för den personen och direkt impopulärt när landshövdingen färdas i Tornedalen."

Brevet har vållat en storm bland främst kvinnliga debattörer, som anser att Jan-Erik Jaenssons utspel är sexistiskt och fördomsfullt:

”I dessa bastusällskap är kvinnor sällan välkomna. Det behöver inte ens sägas. Finns det ingen dam- och herravdelning så är gemensamhetsbastun per automatik en herrbastu. Jag är fast övertygad om att vissa norrbottniska män väljer att fatta beslut i bastun just för att slippa jobbiga kärringar”, skriver debattören och ledarskribenten Åsa Petersen i sin blogg.

Jan-Erik Jaensson försvarar sig och påpekar att han ingenstans i sitt brev till ministern kallat den blivande landshövdingen för vare sig han eller hon:

”Personligen anser jag att det måste bli en kvinnlig landshövding denna gång och detta är inget hinder för bastubad”, hävdar han enligt Norrbottens-Kuriren.

Det tycker jag är ett bra initiativ från turistchefen - att ha en landshövding med intressen som sammanfaller med de som är kännetecknande för det län han skall serva.

Att en feminist börjar kackla är väl typiskt - de kan ju kackla över de verkliga problemen i samhället - men där är de tysta som möss.