Annons:
Kriminalvården
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Hög andel isolerade på häkten

Andelen häktade i Sverige som har restriktioner, och isoleras minst 22 timmar per dygn, har inte minskat, konstaterar Brå, Brottsförebyggande rådet. Trots att Sverige fått omfattande kritik för detta.

Trots upprepad kritik från både FN och Europarådet har andelen häktade i Sverige som har restriktioner, och isoleras mer än 22 timmar per dygn, inte minskat, konstaterar Brå i en ny rapport. Rapporten lyfter fram åtgärder som skulle kunna vidtas för att minska isoleringen och dess negativa konsekvenser för de häktade, utan att möjligheterna att lagföra för brott minskar.

Enligt Brå häktades drygt 9 000 personer i Sverige under 2015. I genomsnitt var de häktade under två månader. Mer än två av tre hade så kallade restriktioner, vilket för de flesta innebar isolering från andra häktade och omvärlden. Av de häktade var 140 barn, och av dessa var andelen med restriktioner ännu högre än bland de vuxna – 81 procent. Det beror på att barn främst häktas för att hindras att försvåra brottsutredningen, och det är också det vanligaste skälet till isolering.

En av anledningarna till att häktade i Sverige hålls isolerade är enligt Brå att Kriminalvården har för lite personal och saknar resurser för att genomföra åtgärder som bryter isoleringen:

”Kriminalvården har ambitionen att förbättra situationen, och det är positivt, eftersom det innebär en stor psykisk påfrestning att sitta häktad. Men i praktiken finns sällan utrymme för samtal och annat som kan bryta isoleringen. Mer akuta uppgifter, som transporter och liknande, har högre prioritet”, skriver Stina Holmberg, utrednings- och forskningsråd på Brå, i ett pressmeddelande.

Brå föreslår bland annat att Åklagar­myndigheten startar försök med alternativa arbetssätt, som skulle kunna minska behovet av att hålla häktade isolerade från varandra.

Bli den första att tycka till!