Annons:
Polisen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Högskola stäms för diskriminering

Centrum för rättvisa har stämt Rikspolisstyrelsen, RPS, för diskriminering. Antagningen till Polishögskolan gynnar kvinnor framför män på ett otillbörligt sätt, enligt organisationen.

RPS har aktivt arbetat för att få en jämnare könsfördelning inom poliskåren genom särskilda kvoter vid intagningen till högskolan. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har fått in mer än 100 anmälningar från män som inte kommit in på utbildningen, berättar SVTs Rapport.

”De här männen som sökt till polisutbildningen har varit bättre än kvinnorna på både språkprov och fysiska tester, ändå är det kvinnor som antagits”, säger Clarence Crafoord vid Centrum för rättvisa till Rapport.

Polishögskolan får omkring 6 500 sökanden varje år, men bara var tionde får plats på utbildningen. Enligt Centrum för rättvisa sker en omfattande diskriminering av manliga sökande i samband med intagningarna varje vår och höst:

”Det här är en diskriminering på olaglig grund. Därför är det viktigt att det här prövas rättsligt”, säger Clarence Crafoord till tv.

Den stämningsansökan som organisationen har lämnat in till Stockholms tingsrätt rör tre män som enligt Centrum för rättvisa utsatts för diskriminering. RPS krävs på 100 000 kronor i skadestånd till var och en av dem.

Bli den första att tycka till!