Annons:
Socialförsäkring
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Höjt tak i sjukförsäkringen

Första juli nästa år ska taket i sjukförsäkringen höjas från 7,5 till 8 basbelopp. Det innebär att högsta ersättningen ökar från 714 till 775 kronor per dag. Bakom förslaget står regeringen och Vänsterpartiet.

Inkomsttaket i sjukförsäkringen ska höjas från 7,5 till 8 prisbasbelopp från och med 1 juli 2018, meddelar regeringen i ett pressmeddelande. Sjukförsäkringens inkomsttak höjs från 28 438 kronor per månad till 30 333 kronor. Därmed blir den högsta dagersättningen 775 kronor per dag. I dag är beloppet 714 kronor och eftersom prisbasbeloppet ökar från årsskiftet ökar ersättningen till 725 kronor per dag. Med det nya förslaget får den som når upp till inkomsttaket alltså ytterligare en femtiolapp extra per dag.

”Det här var ett av våra viktigaste vallöften som vi nu kan gå i mål med, det känns väldigt bra. Att drabbas av sjukdom och inte kunna jobba och försörja sig och sin familj är en stor törn i livet. Då ska du känna en ekonomisk trygghet så att du kan fokusera på att bli frisk och komma tillbaka till jobbet”, kommenterar socialminister Annika Strandhäll i pressmeddelandet.

Höjningen av högsta ersättningsnivån kommer att påverka sjukpenningen, rehabiliteringspenningen, närståendepenningen, smittbärarpenningen, och ersättningen från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön.

Bli den första att tycka till!