Hon får 8 500 kronor i månaden

ARBETSLÖSHET2010-11-23

Karin Forell är karttekniker och har under det senaste decenniet pendlat mellan sjukskrivningar, arbetslöshet och kortare jobb. Nu har hon gått vidare till tredje fasen.

Karin Forell skojar om att hon är arbetsnarkoman. Hon jobbar nämligen hårt på Kuddby idrottsförening, på Vikbolandets slätter: röjer med röjsåg, rengör takrännor och uteplatser med högtrycksspruta, beskär buskar, tvättar svettiga matchtröjor, kokar kaffe vid tävlingar, gnuggar bort svartmögel i toaletter och omklädningsrum, krattar löv, snickrar och kör iväg återvinningssopor. Till exempel.

– Men du får inte kalla det för arbete, för då skulle jag inte få vara här, konstaterar hon.

Tredje fasen ska vara en »sysselsättning« och inget jobb. Det finns ingen annan anställd på Kuddby IF – Karin Forell bestämmer själv sina arbetsuppgifter. Hon jobbar heltid, men får ingen ekonomisk ersättning utöver akti­vitetsstödet, som nu sjunkit till 65 procent av a-kasse­nivån.

– Jag har inte råd med tv eller internet längre. Tidning och fast telefon har jag också fått sluta med, säger hon.

Miljoninkomster för företag

Åtgärden har fått hård kritik. Bland annat för att vissa företag tar emot upp till 500 »fas 3:are«. Det ger en inkomst på flera miljoner kronor i månaden.

Karin Forell är 62 år och karttekniker. Efter närmare 30 år på Linköpings kommun och Sjöfartsverket gick hon in i väggen. Hon berättar att hon under det senaste decenniet har pendlat mellan sjukskrivningar, arbetslöshet och kortare jobb. Efter två år hemma kom hon nämligen överens med Sjöfartsverket om att inte gå tillbaka dit.

– Jag klarade inte av det. Jag behövde hitta någon ny väg.

Sökt jobb i hela Sverige

Hon har sedan dess jobbat som vildmarksguide, ridlärare, taxichaufför, försäljare på ett tele­fonföretag och administratör på en trafikskola.

– Jag har säkert 40 olika referenser och nästan alla är goda.

Men jobben har tagit slut och i perioder har också orken sinat. Mellan sjukskrivningarna har hon sökt jobb: från Malmö till Haparanda, i olika branscher.

Karin Forell får ut omkring 8 500 kronor i månaden. När hon har betalat hyra och alla räkningar återstår ungefär 1 500 kronor att leva på, eller 50 kronor om dagen. Eftersom det inte går att ta sig kollektivt till Kuddby IF lånar hon en bil. Men varje månad måste hon själv lägga ut 600 kronor för bensinen som går åt för att ta sig till arbetsplatsen.

– De 600 kronorna får man inte någon ersättning för.

Praktiken sträcker sig över två år – till slutet av 2012. Skulle hon vägra platsen skulle aktivitetsstödet omedelbart dras in.

– Man pratar om arbetslinjen och att det ska löna sig att
arbeta, men jag upplever det inte riktigt så.

Gert Sternskog är chef på Arbetsförmedlingens programenhet. Han bekräftar att det i fas 3 – till skillnad från fas 2 – inte finns några förväntningar på att praktiken ska utmynna i en anställning.

– Vi har många deltagare i fas 3, och det kan förstås finnas ett missnöje hos vissa. Syftet är att skaffa meriter och få komma in i ett jobbsammanhang. Den ekonomiska ersättningen är ett politiskt beslut som vi inte styr över. Däremot ska vi undvika missförhållanden, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av susanna svensson (ej verifierad) tors, 11/25/2010 - 10:37
Jag uppmanar alla handla inte på myrorna och tillåt inte era barn att idrotta i föreningar som utnyttjar slavar mailbomba de företag framför allt bemanningsföretag som utnyttjar fas3. Ett folkligt uppror kan stoppa detta utnyttjande av människor. Finns inga girigburkar som är beredda att vara omoraliska och utnyttja systemet finns inga fas3 platser. Att ta emot en praktikant i fas 3 är enligt min mening mer omoraliskt än att köpa sex. De flesta sexarbetare säljer frivilligt
Inlagt av axel sträng (ej verifierad) tors, 11/25/2010 - 12:33
Jo det är Alliansens BIDRAGSLINJE till företagen som inte vill göra rätt för sig och betala ut lön. Vilket finansieras av skattebetalarnas pengar. Alltså ÖSTSTATSSOCIALISM. Också brott FN:s deklaration av mänskliga rättigheter eftersom man ANVISAS denna åtgärd. Man har inget val förutom alternativet att bli hemlös och svälta. Slavägarna i Romarriket och Mississipi hade sämre villkor för dom fick stå för mat och husrum. Inte i dagens Sverige. Arbetsförmedlingen är antingen idioter eller tvingas uttala sig som idioter. Att inte journalister skrivit tidigare om detta, att inte jurister tagit upp saken, att inte fackförbunden strejkar mot denna åtgärd är en skandal och en rättsskandal. Men svenskarna har blivit en samlinf egoistiska puckon som röstar efter några sketna hundralappar eller bevakar sin investering i bostadsrätten. Välkommen till Sveriges inträde i den tredje världen. Välkommen att betala hundratals miljoner av din skatt till McDonalds! Skulle du vilja att din egen dotter levde under dessa förhållanden ? Gonatt Sverige !!!
Inlagt av Ola (ej verifierad) tors, 11/25/2010 - 21:25
I Hallstahammar hamnar en del FAS 3'are i ett kommunalt bolag, KomHall, som säljer sina tjänster till kommunens stolthet, Bulten. Där sorterar man skruv mest hela dagarna. På så sätt behöver inte Bulten anställa folk.
Det går bra för Bulten.
Inlagt av Mats Bladh (ej verifierad) ons, 12/22/2010 - 00:54
Jepp, att det skall löna sej att arbeta fick Jag också höra, efter att ha "arbetsprövat" i 5 månader och blivit återsänd till F.K eftersom A.F inte finner ett enda jobb i landet som Jag klarar så är Jag nu utblottad, sålde bilen, kameran, stereon och annat och fick tömma bankkontot på 15.000 surt sparade slantar.
Efter 1 månads handläggningstid hos F.K fick Jag nu reda på att de avslår min begäran som sjukpeng och får vända mej till socialen, som ser privata lån under handläggningstiden som inkomst och därmed inte ger mej ett öre för handläggningstiden.. efter betalda räkningar har Jag nu 1200:- att leva på över julen och in i nästa månad....
Är samtidigt bostadslös och tvingas (av hälsoskäl) bo i en kolonistuga som inte anses som godtagbar bostad = inget bidrag till el, eller annat.

Tack så mycket alliansen, nu väntar bara självmord runt hörnet men så lätt skall ni inte bli av med mej, inte ännu åtminstone.

Inlagt av Fas 3:are (ej verifierad) mån, 06/06/2011 - 18:12
8500:- ???

Hade jag haft dom pengarna så hade jag JUBLAT... jag för knappa 4500.- efter skatt och jag kan garantera att jag håller mig för skratt varje månad när räkningarna ska betalas...

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA