Svenska rekordhållaren på 100 engelska miles, Johanna Bergman, tränar hårt. »Just nu är det ungefär åtta pass i veckan – löpning, simning, cykling och styrketräning«, säger hon.
Bild: Håkan Nordlöf
Svenska rekordhållaren på 100 engelska miles, Johanna Bergman, tränar hårt. »Just nu är det ungefär åtta pass i veckan – löpning, simning, cykling och styrketräning«, säger hon.

Hon slog svenskt rekord i långa loppet

FÖRDJUPNING: INTERVJU2017-05-30

ST-medlemmen Johanna Bergman på Länsstyrelsen i Väster­norrlands län var trött och hade tänkt gå sista biten i långloppet över 100 engelska miles. Men så kastade hon ett öga på tele­fonen och såg ett mess om att hon var nära svenskt rekord.

Du slog rekordet?

– Ja, det tidigare svenska rekordet på 100 engelska miles, 16,1 mil, var på 15 timmar och drygt 14 minuter. Jag sprang på 15 timmar, 10 minuter och 34 sekunder. Det är ungefär 5 minuter och 39 sekunder per kilometer.

Men du var nära att missa det?

– När jag hade en och en halv kilometer kvar var jag riktigt trött. Då hade jag sprungit i över femton timmar och mitt eget mål hade jag satt till sjutton timmar. Så jag började gå och passade på att kolla lite på mobilen. Då hade en kollega på jobbet messat att jag var nära det svenska rekordet. Så då var det bara att börja springa.

Hur tränar du för att springa så långt?

– Jag har tränat mer eller mindre hela mitt liv. För det mesta tränar jag själv. Just nu är det ungefär åtta pass i veckan – löpning, simning, cykling och styrketräning. Ju äldre jag blivit desto längre distanser har jag klarat av. Jag springer sällan kortare än en mil. Tävlar gör jag för Öbacka LK. Och jag tävlar inte bara i löpning utan även i orientering, och tänkte testa triathlon.

Vad kännetecknar dig som person?

– Jag är uthållig och envis. Det var väldigt mentalt jobbigt att springa rekord­loppet Täby Extreme Challenge. Det var på en rundbana och vi sprang fjorton varv där varje varv var 11,5 kilo­meter. Det var en utmaning att motivera sig att springa vidare. Jag gillar egentligen mer att springa från A till B.

När är nästa lopp?

– Det är Sundsvall Trail i juni. Jag fokuserar på så kallade ultradistanser, men det här är bara fem mil, haha. Men det är i terräng på alla möjliga höjder, bland annat upp på Södra berget, så det är ett tungt lopp.

Har du någon nytta av din träning i jobbet?

– Man blir ju piggare av att träna. Jag jobbar som projektekonom för ett EU-projekt här på Länsstyrelsen i Västernorrlands län. Det handlar om allt från att sammanställa rekvisitioner till att följa upp budgetar. När jag kör fast i jobbet brukar jag pausa och gå ut och springa. Det är inte helt ovanligt att jag kommer på lösningar då.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA