Hot och våld påverkar jobbet

ARBETSMILJÖ2015-03-04

Trakasserier, hot och våld påverkar tjänsteutövningen. Det svarar drygt hälften av skyddsombuden i STs arbetsmiljöundersökning. Mer än vart fjärde skyddsombud anser att det har blivit lägre i tak.

I undersökningen uppger mer än hälften av de svarande skyddsombuden, 52,6 procent, att trakasserier, hot och våld påverkar de anställdas tjänste­utövning. I STs förra undersökning, som gjor­des 2012, var motsvarande siffra 43 procent.

Marie Martinsson, som är utredare på ST, tycker att resultatet är oroande.

– Det är väldigt allvarligt, både för de anställda och för medborgarna. Hot skadar hela rättssäkerheten.

En fråga som är ny i årets undersökning handlar om IT-stöd på arbets­platsen. 64,5 procent av skyddsombuden uppger att de inte har något reellt inflytande när nya IT-stöd införs.

– Det visar att man inte ser detta som en arbetsmiljöfråga. Det är ett stort misstag, eftersom man i dag vet att IT-stöd som inte fungerar är en stor stressfaktor på jobbet, säger Marie Martinsson.

28 procent av skyddsombuden uppger att det har blivit lägre i tak på arbetsplatsen. 40 procent anser att de inte kan framföra kritiska åsikter offentligt.

– Samtidigt är det många som svarar »vet inte« på den frågan, säger Marie Martinsson.

Hon tycker att det tyder på att de kanske inte känner till sin lagstadgade meddelarfrihet.

– Många av de här svaren visar att den obligatoriska statstjänstemannautbildningen som ST vill ha behövs.

Genomgående får den fysiska arbets­miljön bättre betyg än den psyko­sociala. Det systematiska arbets­miljö­arbetet fungerar på många arbetsplatser och även om många vantrivs i kontorslandskap är de i övrigt nöjda med den fysis­ka miljön.

Arbetsmiljöundersökningen har skickats ut till 1 800 skyddsombud och huvudskyddsombud inom ST. Svarsfrekvensen är drygt 50 procent.

Marie Martinsson.
Bild: Malin Hansson
Marie Martinsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA