På ett av tre museer har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar. Det värsta som hänt här är nog att vissa värdar har fått ta emot rasistiska uttalanden, säger Gunnar Marklund, STs sektionsordförande inom Moderna museet.
Bild: Moderna Museet/Åsa Lundén
På ett av tre museer har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar. Det värsta som hänt här är nog att vissa värdar har fått ta emot rasistiska uttalanden, säger Gunnar Marklund, STs sektionsordförande inom Moderna museet.

Hotad personal på vart tredje museum

MUSEUM2017-04-24

På vart tredje museum har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar, visar en ny rapport. ”En hög siffra, absolut. Om man jobbar kväll i tunnelbanan händer det mycket, men på ett museum ska det ju vara lugnt som i kyrkan”, säger Gunnar Marklund, STs sektionsordförande på Moderna museet.

Besökarna är oftast där under dagtid och ordnade former. Men det är ingen garanti för att personalen ska undkomma hot och kränkningar, visar en rapport från Myndigheten för kulturanalys. På mer än vart tredje museum har personalen utsatts för hot, våld eller kränkningar under 2015.

̶ Visst får personalen ibland ganska kraftiga tillmälen av irriterade besökare som blivit tillsagda om att deras barn klättrar på skulpturerna. Det värsta som hänt här är nog att vissa värdar har fått ta emot rasistiska uttalanden, säger Gunnar Marklund.

Hot och kränkningar är så pass vanligt att det har blivit till en arbetsmiljöfråga som diskuterats med arbetsgivaren. Det finns en handlingsplan som går ut på att utsatt personal ska tillkalla ordningsvakt för avhysning av besökaren, snarare än att ingripa på egen hand.

̶ Men det är sällan vi kommer åt dem. Innan personalen har hunnit kalla på hjälp med sin kommunikationsradio har oftast besökaren försvunnit i mängden eller gått ut, säger Gunnar Marklund.

På Tekniska museet har det inte förekommit våld. Däremot hör kränkningar i stort sett till vardagen, säger STs sektionsordförande Denice Fix.

̶ Det värsta som har hänt mig var när en besökare blev irriterad för någonting och kastade ett bankomatkort mot mig. Jag gjorde ingenting i stunden men kände att jag hade kunnat ringa polisen om det hade träffat, säger hon.

På två tredjedelar av de närmare 100 museer som ingår i undersökningen har det även förekommit stölder eller skadegörelse. Just nu pågår en utställning om vad mobiltelefoner har betytt för nyanlända under deras flykt till Sverige på Tekniska museet.

̶ Där har vi sett folk som har spottat på utställningen. Vi har inte anmält något än men noterat att det händer och att vi ska hålla ett extra öga på det, säger Denice Fix.

På vart tionde museum har hot eller våld mot besökare förekommit. Fem museer anger också att vissa delar av verksamheten har valts bort på grund av hot, våld, trakasserier skadegörelse eller stöld.

Hälften av de utsatta museerna har förstärkt säkerheten genom att till exempel inkalla extra säkerhetsvakter, skaffa larm till ensamarbetande personal eller göra souvenirbutiken kontantfri, enligt rapporten.

I rapporten ingår förutom statliga även regionala, kommunala och privata museum.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Hot och våld
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA