Annons:
Statens fastighetsverk
Nyhet
AVEmmeli NilssonTyck till!

»I Sverige är vi inte så bra på att ta hand om vissel­blåsarna«

Härvan på Statens fastighetsverk tycks tillhöra de allvarligaste fallen av myndighets­korruption i modern tid. Det anser Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

Om misstankarna stämmer är händelserna vid Statens fastighetsverk mycket allvarliga, anser Olle Lundin. Han har svårt att komma på jämförbara exempel när det gäller svenska myndigheter. Det är uppenbart att det inte har funnits något fungerande internt kontroll­system vid Statens fastighetsverk, menar han. Ett ansvar som faller till­baka på ledningen.

– Ett bekymmer med korrupta miljöer är att man till slut ser det som en normalitet. Gränserna flyttas sakta men säkert. Då är det inte säkert att man förstår att man gör något som är fel, eller till och med olagligt.

I det här fallet har anställda uppenbarligen larmat under lång tid utan att något hänt. Olle Lundin drar paralleller till Macchiarini-affären på Karolinska institutet. Även där sade personal ifrån långt innan händelserna nådde medierna, men ledningen valde att inte agera.

– Det blir för obekvämt. I Sverige är vi inte så bra på att ta hand om vissel­blåsarna. De uppfattas ofta som lite halvtokiga, säger Olle Lundin.

Han tror att det behövs en kulturförändring i svenska organisationer, där det uppfattas som positivt när någon påpekar felaktigheter, i stället för att det tolkas som obekvämt eller krångligt.

I somras avslöjade Dagens Nyheter oegentligheter vid Riksrevisionen som fick alla tre riksrevisorer att avgå. Att många fel­aktigheter vid myndigheter avslöjats på kort tid skulle kunna bero på att medier blivit bättre på att göra sitt jobb, säger Olle Lundin.

– Men jag vet inte, det verkar bli fler och fler härvor som uppdagas. Att det bara är medierna som hittar sådant här visar ju också att vi har kontrollsystem som inte fungerar.

Bli den första att tycka till!