Ifrågasatt jävspolicy vid statlig myndighet

KONSTNÄRSNÄMNDEN2017-09-04

Ledamöter i Konstnärsnämnden har enligt Sveriges Radios program Kaliber deltagit i beslut om totalt 2,3 miljoner kronor till personer som de känner eller har kopplingar till. Enligt nämndens policy är vänskap inte grund för jäv.

Statliga Konstnärsnämnden fördelar bidrag och stipendier till enskilda konstnärer. I nämndens egen policy slås fast att vänskap inte utgör jäv. Enligt professor Olle Lundin vid juridiska institutionen vid Uppsala universitet strider den tolkningen mot lagen.

”Det är ju fel, det är ju rakt upp och ned fel. Man kommer inte undan annat än att vänskapsförhållanden är en definitiv jävsgrund”, säger professor Olle Lundin till Kaliber.

Inom Konstnärsnämnden finns en särskild arbetsgrupp som fördelar stöd till musiker. Enligt Kalibers granskning har tre av ledamöterna i arbetsgruppen deltagit i beslut som avsett stöd till personer som de har olika kopplingar till genom att de arbetar eller har arbetat med de aktuella musikerna.

Konstnärsnämnden uppger till Kaliber att myndigheten har börjat arbeta med att revidera jävspolicyn.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Jäv
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA