Annons:
Korruption
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Index: Sverige mer korrupt än grannländerna

Sverige faller i Transparency Internationals årliga, globala korruptionsindex för offentlig sektor. Enligt organisationen anser företrädare för näringslivet att det blivit vanligare med mutor och andra oegentligheter vid offentlig upphandling.

Transparency International baserar sitt index på bedömningar av experter och personer i näringslivet. Skalan går från 1-100, och i undersökningen för 2017 har Sveriges poäng minskat från 88 till 84. Det är en markant minskning – under åren 2012-2016 varierade betyget mellan 87 och 89.

Sverige får därmed en sämre placering än Danmark, Finland och Norge, och har bara Island efter sig i tabellen bland de nordiska länderna. Danmark ligger på andra plats efter Nya Zeeland, medan Sverige placerar sig som nummer sex.

”Jag är inte förvånad mot bakgrund av alla de korruptionsskandaler som har avslöjats under det senaste året”, kommenterar Ulla Andrén, ordförande för Transparency International Sverige, i ett pressmeddelande.

Hon anser att Sverige behöver en nationell handlingsplan mot korruption.

Sydsudan, Syrien och Afghanistan ligger sämst till bland de 179 länder som undersökningen omfattar. En iakttagelse i årets rapport är att ett aktivt civilsamhälle skyddar mot korruption, liksom fria och seriösa medier. Ett negativt exempel är Ungern, som i takt med att den civila sektorn krympt halkat ned 10 poäng till 45 poäng de senaste åren.

Bli den första att tycka till!