Annons:
Avtal
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Industriavtalet klart - 6,5 procent på tre år

6 procent i löneökning över tre år – så ser det nya industriavtalet ut. En nyhet är att det avsätts ytterligare 0,5 procent till delpension.

– Jag är jätteglad att årets avtal innehåller förutsättningar för delpension, säger Civilingenjörerna. Vi har satt en ny norm, sade Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges ingenjörer på en presskonferens.

Industriavtalet tecknas mellan Facken inom industrin och Industriarbetsgivarna och är normerande, sätter det så kallade ”märket”, som resten av arbetsmarknaden brukar förhålla sig till.

Det nya avtalet är treårigt och har ett totalt värde på 6,5 procent. Utöver löneökningar på 2 procent per år avsätts 0,5 procent till deltidspension, eller flexpension som det också kallas.

– Flexpensionen innebär att det sätts av en del av vår lön som i stället kan tas ut i delpension i slutet av arbetslivet. För den som i stället väljer att jobba tiden ut kan den tas ut som en guldkant, ett tillägg till pensionen. Det är det som är flexibiliteten, säger Ulrika Lindstrand.

För LO-förbunden innehåller avtalet även en låglönesatsning på arbetsplatser eller branscher med anställda som tjänar mindre än 24 000 per månad. Det innebär att de anställda som tjänar under den summan bidrar med en högre andel än avtalsvärdet till den gemensamma lönepotten.

– För exempelvis IF metalls område så innebär det en löneökning i kronor som de inte skulle ha fått med enbart procentsatsen, sade Anders Ferbe, förbundsordförande för IF Metall.

I år fyller den svenska modellen med att industriavtalet sätter märket tre år.

”Vi uppmanar andra att respektera att den internationellt konkurrensutsatta industrin sätter märket. Skulle man välja att förbigå märket, så kommer det förstås att få allvarliga återverkningar både på kommande avtalsförhandlingar och på svensk ekonomi”, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten i ett pressmeddelande. 

De nya avtalen gäller från den 1 april 2017 till och med 31 mars 2020.

Bli den första att tycka till!