Annons:
Löner
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Industrin kräver höjda reallöner

Det är dags att de anställda i industrin får del av återhämtningen i svensk ekonomi. Årets 2011 kommer att bli högre än 2010. Det skriver ledarna för fem industrifack i en gemensam debattartikel.

Läs mer

"Facket räknar fel"

Under september inleds årets avtalsrörelse. Industrifacken kommer att gå ut gemensamt i förhandlingarna och kräva att den konkurrensutsatta sektorn blir lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Det framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, undertecknad av Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer, Cecilia Fahlberg, ordförande i Unionen, Stefan Löfven, ordförande i Industrifacket Metall, Hans-Olof Nilsson, ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet och Per-Olof Sjöö, ordförande i GS.

Industrifackens lönekrav kommer att innebära ökade reallöner inom ramen för inflationsmålet och en konkurrenskraftig industri, skriver de fem:

”Vi står bakom principen att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Det innebär att parterna inom industrin ska vara först med att teckna nya avtal. Vår erfarenhet är, att när arbetare och tjänstemän i Facken inom industrin gemensamt tar ansvar för normeringen vinner den kraft och legitimitet på svensk arbetsmarknad. Industrins parter måste samtidigt agera så att de vinner respekt och acceptans för sin roll hos parter utanför industrin.”

Svensk industri har inte tappat konkurrenskraft under finanskrisen. Produktivitetsutvecklingen i svensk industri är högre än i våra viktigaste konkurrentländer, hävdar facken. Det ger utrymme för högre löner. Men lönekraven ska också vara i överensstämmelse med Riksbankens inflationsmål. För att reallönerna ska öka måste löneökningarna vara större än inflationen. Men enligt debattartikeln ligger inflationstrycket i svensk ekonomi under inflationsmålet och den senaste tiden ekonomiska händelser sänker inflationstrycket ännu mer.

”2010 stod våra medlemmar tillbaka. Nu ska även de ha del i den återhämtning av svensk ekonomin som skett sedan vi senast träffade avtal. Lönekraven 2011 kommer att bli högre än 2010. Samtidigt kommer vi att medverka till avtal som främjar industrins konkurrenskraft och håller sig inom inflationsmålets ram”, skriver de fem fackliga ledarna.

Bli den första att tycka till!