Industrin kräver höjda reallöner

LÖNER2011-08-25

Det är dags att de anställda i industrin får del av återhämtningen i svensk ekonomi. Årets 2011 kommer att bli högre än 2010. Det skriver ledarna för fem industrifack i en gemensam debattartikel.

Under september inleds årets avtalsrörelse. Industrifacken kommer att gå ut gemensamt i förhandlingarna och kräva att den konkurrensutsatta sektorn blir lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Det framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter, DN, undertecknad av Ulf Bengtsson, ordförande i Sveriges Ingenjörer, Cecilia Fahlberg, ordförande i Unionen, Stefan Löfven, ordförande i Industrifacket Metall, Hans-Olof Nilsson, ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet och Per-Olof Sjöö, ordförande i GS.

Industrifackens lönekrav kommer att innebära ökade reallöner inom ramen för inflationsmålet och en konkurrenskraftig industri, skriver de fem:

”Vi står bakom principen att den internationellt konkurrensutsatta sektorn ska vara lönenormerande för hela arbetsmarknaden. Det innebär att parterna inom industrin ska vara först med att teckna nya avtal. Vår erfarenhet är, att när arbetare och tjänstemän i Facken inom industrin gemensamt tar ansvar för normeringen vinner den kraft och legitimitet på svensk arbetsmarknad. Industrins parter måste samtidigt agera så att de vinner respekt och acceptans för sin roll hos parter utanför industrin.”

Svensk industri har inte tappat konkurrenskraft under finanskrisen. Produktivitetsutvecklingen i svensk industri är högre än i våra viktigaste konkurrentländer, hävdar facken. Det ger utrymme för högre löner. Men lönekraven ska också vara i överensstämmelse med Riksbankens inflationsmål. För att reallönerna ska öka måste löneökningarna vara större än inflationen. Men enligt debattartikeln ligger inflationstrycket i svensk ekonomi under inflationsmålet och den senaste tiden ekonomiska händelser sänker inflationstrycket ännu mer.

”2010 stod våra medlemmar tillbaka. Nu ska även de ha del i den återhämtning av svensk ekonomin som skett sedan vi senast träffade avtal. Lönekraven 2011 kommer att bli högre än 2010. Samtidigt kommer vi att medverka till avtal som främjar industrins konkurrenskraft och håller sig inom inflationsmålets ram”, skriver de fem fackliga ledarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA