Inga arbetsrättsliga straff för romregister

ARBETSRÄTT2016-01-19

Det blir inga arbetsrättsliga konsekvenser för polisens romregister, uppger Ekot. För alla statligt anställda gäller den tvååriga preskriptionstid som nu tillämpats för flera ansvariga chefer inom polisen.

Polisens personalansvarsnämnd har gjort en slutlig prövning av om två av cheferna inom Skånepolisen kan ställas till svars för fel som kan ha begåtts i samband med att ett särskilt register över romer, det så kallade kringresanderegistret, upprättades. I registret registrerades sammanlagt mer än 4 000 romer. Tidigare har Justitieombudsmannen och Diskrimineringsombudsmannen kritiserat registret.

Nu får två polischefer viss kritik av personalansvarsnämnden för hur de hanterat registreringen. Den tidigare chefen för länskriminalen i Skåne får kritik för att kringresanderegistret blev för brett, medan tidigare biträdande länspolismästaren kritiseras för att det inte klarlades vems ansvar det var att polisdatalagen skulle följas. Men några arbetsrättsliga påföljder var inte aktuella, eftersom preskriptionstiden på två år har löpt ut.

”Vi kommer inte att vidta någon ytterligare utredning på det sättet vi nu har gjort. Nu får det vara lite bokslut i och med detta”, säger Polisens chefsjurist Lotta Gustavson till Ekot.

Statens ansvarsnämnd har tidigare prövat om den tidigare länspolismästaren i Skåne gjort sig skyldig till något fel i samband med registret, men ärendet lades ned eftersom det var preskriberat.

Justitiekanslern har beslutat att var och en som finns med i registret har rätt till skadestånd från staten på 5 000 kronor. Hittills har mer än 2 800 personer begärt ersättning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA