Annons:
Högskolan
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Inget fusk avslöjat vid högskoleprov

Vid årets högskoleprov har Universitets- och högskolerådet, UHR, hittills inte kunnat konstatera något fusk. Nästan 65 000 personer skrev vårens högskoleprov, som nu blivit rättade.

UHR har inte kunnat påvisa att någon som deltog i vårens högskoleprov har använt sig av otillåtna hjälpmedel. Men i ett pressmeddelande konstaterar myndigheten att det är för tidigt att andas ut för den eventuella fuskare som ännu inte blivit påkommen. UHR kommer att utreda eventuella tips om misstänkt fusk och kan komma att återkalla redan godkända provresultat.

”Fusk med högskoleprovet är oacceptabelt. Det är förkastligt att försöka ta utbildningsplatser som andra har större rätt till” , skriver generaldirektör Ulf Melin i ett pressmeddelande.

Återkommande fusk i samband med högskoleprovet har lett till regeländringar under det senaste året. Regeringen ändrade högskoleförordningen i juli 2016 och UHR utfärdade nya föreskrifter för högskoleprovet i augusti. De nya reglerna ger UHR rätt stänga av den som använder otillåtna hjälpmedel i två år. Alla former av fusk är straffbara och en fällande dom kan ge böter eller upp till sex månaders fängelse.

I höstas stängde UHR av 51 provdeltagare efter konstaterat fusk. Hittills har ett fall gått vidare till domstol. Den 23-åring som åtalades frikändes i tingsrätten och åklagaren har överklagat till hovrätten.

Bli den första att tycka till!