Annons:
Arbetsförmedlingen
Nyhet
AVEmmeli NilssonTyck till!

Inget rum för facket i nya lokalerna

Arbetsförmedlingen flyttar sitt huvudkontor från centrala Stockholm till Solna under 2019. Det nya kontoret ska vara aktivitetsbaserat, vilket innebär att ST inte får något eget rum. ”Det är helt galet”, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Flytten till Solna Strand ska samla Arbetsförmedlingens huvudkontor under ett tak. Myndighetens förvaltningsdirektör Anders Persson uttryckte i ett pressmeddelande 2016 att de nya lokalerna innebär att myndigheten kan gå ner i kvadratmeteryta och därmed få lägre hyreskostnader.

ST är dock inte nöjt med planerna för det nya kontoret.

– Arbetsförmedlingen ska ha ett aktivitetsbaserat kontor där ingen ska ha eget rum. Det innebär att vi fackliga inte heller får egna rum, säger STs avdelningsordförande Fredrik Andersson.

Han förklarade tidigt för arbetsgivaren att ST behöver egna, avgränsade lokaler.

– Vi har många ärenden med sekretess och ofta vill inte medlemmarna skylta med att de kommer till oss. Vi behöver kunna samordna oss och diskutera i fred. Hur ska vi kunna utföra vårt jobb på ett bra sätt om vi inte kan diskutera ihop oss innan och efter möten?

ST och Arbetsförmedlingen har haft centrala förhandlingar som slutat i oenighet. Enligt Fredrik Andersson har arbetsgivaren sagt att STs behov ska tillgodoses, och parterna ska träffas igen under tidig höst. Men han ser inte hur situationen ska kunna lösas med annat än att ST får ett eget rum.

– Jag ser inte alls hur det ska kunna fungera. Arbetsgivaren vill placera oss intill HR, de tycker vi har samma typ av jobb. Det är helt galet. Jag förstår inte hur man kan göra den liknelsen, säger Fredrik Andersson.

Frida Otterdahl är projektledare för nya HK-projektet på Arbetsförmedlingen, där flytten till Solna är en del. Hon menar att de fackliga behöver samma typ av arbetsmiljö som övriga anställda.

– De fackliga representanterna har liknande behov som flera andra verksamheter, till exempel personalavdelningen som också håller på med sekretessbelagt material. De behöver säker förvaring, exempelvis. Och de kommer som alla andra att ha tillgång till mötesrum och smårum som man kan gå in i när man behöver ha känsliga samtal.

Frida Otterdahls erfarenhet är att fackliga representanter tillbringar mycket tid i möten, som oftast bokas in i förväg.

– Det är ju inte så att de har en bemannad expedition idag heller. Fackliga representanter kommer precis som nu att röra sig i lokalerna och då kan medlemmar passa på att ställa frågor, säger Frida Otterdahl.

Hon poängterar att planerna för det nya kontorets utformning inte är huggna i sten, utan att saker kommer att kunna justeras när man väl är på plats.

– Ser vi att vi behöver fler små rum så kommer vi lösa det.

Bli den första att tycka till!