Internrevisorer kritiska till värdegrundsarbetet

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-11-09

De anställda på Försäkringskassan har för dålig kunskap om myndighetens värdegrund och uppförandekod. I förlängningen innebär det en risk för oegentligheter och korruption. Det skriver Försäkringskassans internrevisorer i en rapport.

Försäkringskassan behöver jobba mer med sitt värdegrundsarbete för att få medarbetarna att förstå och leva efter myndighetens uppförandekod. Det konstaterar Försäkringskassans internrevision som har granskat myndighetens värdegrundsarbete och hittat betydande brister.

Nu föreslås ett antal aktiva insatser för att intensifiera aktivt värdegrundsarbete och medarbetarnas insikt om uppförandekoden i den dagliga verksamheten, till exempel konkreta diskussioner om etiska dilemman.

En av de allvarligare effekterna med ett svagt värdegrundsarbete är risken för att medarbetarna inte håller sig till interna regler och gör sitt jobb på ett korrekt sätt.

Enligt rapporten har det skett flera incidenter under 2016 där medarbetare har överträtt regelverket. Samtidigt har endast två av femton avdelningar noterat risken för att så kan ske. Internrevisionen undrar därför om cheferna verkligen förstår nyttan med såväl värdegrundsarbete och uppförandekod som intern styrning.

Dessutom är utbildningen för nya medarbetare så svajig att de nya inte får tillräcklig information om hur de ska agera i statens tjänst enligt uppförandekoden. Cheferna har också för dåligt stöd i arbetet med att skapa en organisationskultur som stöder ett gott myndighetsarbete, anser rapportförfattarna.

Internrevisionen slår även ned på risken att det värdegrundsarbete som ändå finns inte får effekt, eftersom ingen tydligt har ansvar för frågan och det inte finns någon process för arbetet.

Av sju granskade områden ges tre ”rött ljus” – de bedöms innebära hög risk för organisationen med rekommendationen att åtgärda problemen ”med hög prioritet”. Fyra områden klarar sig med ”gult ljus” med rekommendationer på åtgärder, men inget område får ”grönt ljus”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA