Annons:
Jämställdhet
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Jämställdhet går bakåt i flera EU-länder

Det går mycket långsamt framåt för jämställdheten i EU och i flera av medlemsländer har utvecklingen gått tillbaka under senare år, enligt en rapport från EUs jämställdhetsinstitut.

EUs jämställdhetsorgan European institute for gender equality, Eige, har ställt samman ett stort antal uppgifter om utvecklingen i medlemsländerna. Statistiken visar att jämställdheten gått framåt i Europa under de senaste tio åren. Indexet för jämställdhet har ökat från 62 år 2005 till 66,2 år 2015, skriver Dagens Nyheter. Ett index på 100 skulle spegla ett helt jämställt samhälle. Sverige toppar listan med ett index på 82,6, medan Grekland ligger i botten har ett index på 50.

”Jag är förstås glad över att Sverige ligger främst, men mycket bekymrad över att utvecklingen i stort går så långsamt framåt och att det till och med går tillbaka i flera länder”, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, till tidningen.

Samtidigt som det samlade måttet på jämställdhet ändå ökat det senaste decenniet har utvecklingen gått i motsatt riktning i flera av medlemsländerna. Mellan 2012 och 2015 ökade jämställdhetsindex totalt sett från 65,0 till 66,2. Men i Finland, Grekland, Nederländerna, Polen, Tjeckien och Ungern har index gått ned sedan 2012.

”Det är mycket oroväckande. Vi vet att kvinnor i EU generellt sett har högre utbildning än män, men samtidigt ser vi att kvinnor gör allt mer av det obetalda arbetet”, kommenterar Åsa Regnér till Dagens Nyheter.

Bli den första att tycka till!