Jämställdhet går bakåt i flera EU-länder

JÄMSTÄLLDHET2017-11-27

Det går mycket långsamt framåt för jämställdheten i EU och i flera av medlemsländer har utvecklingen gått tillbaka under senare år, enligt en rapport från EUs jämställdhetsinstitut.

EUs jämställdhetsorgan European institute for gender equality, Eige, har ställt samman ett stort antal uppgifter om utvecklingen i medlemsländerna. Statistiken visar att jämställdheten gått framåt i Europa under de senaste tio åren. Indexet för jämställdhet har ökat från 62 år 2005 till 66,2 år 2015, skriver Dagens Nyheter. Ett index på 100 skulle spegla ett helt jämställt samhälle. Sverige toppar listan med ett index på 82,6, medan Grekland ligger i botten har ett index på 50.

”Jag är förstås glad över att Sverige ligger främst, men mycket bekymrad över att utvecklingen i stort går så långsamt framåt och att det till och med går tillbaka i flera länder”, säger jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, till tidningen.

Samtidigt som det samlade måttet på jämställdhet ändå ökat det senaste decenniet har utvecklingen gått i motsatt riktning i flera av medlemsländerna. Mellan 2012 och 2015 ökade jämställdhetsindex totalt sett från 65,0 till 66,2. Men i Finland, Grekland, Nederländerna, Polen, Tjeckien och Ungern har index gått ned sedan 2012.

”Det är mycket oroväckande. Vi vet att kvinnor i EU generellt sett har högre utbildning än män, men samtidigt ser vi att kvinnor gör allt mer av det obetalda arbetet”, kommenterar Åsa Regnér till Dagens Nyheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA