JO-kritik mot Migrationsverket

ASYL2015-04-10

Justitieombudsmannen, JO, kritiserar Migrationsverket för att mitt i processen ha ändrat ålder på en asylsökande från uppgivna 16 till 18 år. Fram till dess att ett beslut fattas bör den ålder som sökanden uppgett vid ansökningstillfället godtas, skriver JO.

I maj 2013 sökte en ung man asyl i Sverige. Han hade inga identitetshandlingar, men uppgav själv att han var 16 år gammal. Han hade tidigare sökt asyl i Österrike. Enligt Dublinförordningen ska en asylansökan prövas i det första EU-land den asylsökande kommit till. Österrike accepterade att genomföra prövningen av pojkens asylskäl om han skickades tillbaka dit.

Dublinförordningen sätts ur spel om den asylsökande är minderårig. I så fall ska själva asylprövningen göras i Sverige. 3 december beslutade Migrationsverket att pojken skulle betraktas som vuxen, eftersom han bedömdes vara minst 18 år gammal. Men myndigheten hann inte genomföra en avvisning, eftersom Österrikes tidsfrist gick ut 5 december.

Beslutet var inte möjligt att överklaga och trädde i kraft omedelbart. Migrationsverket JO-anmäldes av pojkens juridiska ombud.

”Det finns enligt min mening invändningar från rättssäkerhetssynpunkt mot att hantera saken på det sätt Migrationsverket har gjort”, skriver JO Cecilia Renfors i beslutet.

Enligt tidigare uttalanden från JO bör bedömningen av om en sökande är vuxen eller minderårig göras i samband med att ett beslut fattas i asylärendet. Fram till dess bör den ålder som sökanden uppgett vid ansökningstillfället godtas, om det inte är alldeles uppenbart att uppgiften är felaktig.

Migrationsverket får nu kritik för att i det aktuella ärendet ha tagit ställning till den asylsökandes ålder innan man fattade slutligt beslut och för att bedömningen getts formen av ett icke överklagbart beslut med omedelbara rättsverkningar.

”Jag förutsätter att Migrationsverket ser över sina riktlinjer för hur man ska förfara vid indikationer på att en överföring enligt Dublinförordningen kan komma att ske, när det blir aktuellt att bedöma en asylsökandes ålder”, skriver JO i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA