JO kritiserar Arbetsförmedlingen

ARBETSFÖRMEDLINGEN2017-05-18

Arbetsförmedlingen får kritik av Justitieombudsmannen, JO, för att myndigheten misskött sin kommunikations- och underrättelseskyldighet när det gäller personer med skyddad identitet.

I det fall JO haft att bedöma hade en person, som var anvisad till jobb- och utvecklingsgarantin och därför skyldig att lämna aktivitetsrapporter varje månad, fått skyddade personuppgifter. När hon i slutet av maj 2016 besökte Arbetsförmedlingen för att byta kontor lämnade hon sina kontaktuppgifter till det nya kontoret och talade om att hon hade fått skyddade personuppgifter.

Men myndigheten tog inte hand om uppgifterna på ett korrekt sätt. Kvinnan mejlade några veckor senare till sin arbetsförmedlare och frågade hur hon skulle göra för att aktivitetsrapportera. Hon fick inte svar på sin fråga förrän 30 augusti. Eftersom hennes aktivitetsrapporter för maj, juni och juli månad inte kommit in i tid stängde Arbetsförmedlingen av henne från ersättning. Men myndighetens beslut postades till hennes tidigare adress. Några av breven kom i retur till Arbetsförmedlingen utan att någon åtgärd vidtogs, konstaterar JO.

I beslutet kritiseras Arbetsförmedlingen för att ha dröjt med att svara på kvinnans fråga och för att inte ha uppfyllt sin kommunicerings- och underrättelseskyldighet enligt förvaltningslagen. Arbetsförmedlingen får också kritik för att inte ha registrerat hennes aktivitetsrapport för juli månad när den kom in till arbetsförmedlingskontoret.

JO påpekar att det är särskilt viktigt att brev till en arbetssökande med skyddad identitet inte skickas till andra adresser än sökandens:

”Det finns skäl att framhålla att det är av största vikt att Arbetsförmedlingen har tydliga rutiner för arbetssökande med skyddade personuppgifter och att berörda medarbetare känner till dessa”, skriver JO Cecilia Renfors i sitt beslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA