JO kritiserar häkten och anstalter

KRIMINALVÅRDEN2015-04-23

JO kritiserar häktena i Jönköping och Sollentuna samt anstalterna i Ystad, Fosie och Salberga i samband med fyra olika anmälningar. När det gäller häktet i Jönköping är kritiken allvarlig.

I slutet av oktober 2013 begärde Kriminalvården polisens hjälp att flytta en äldre kvinna till anstalt för verkställighet av ett kortare fängelsestraff. I augusti 2014 fördes den dömda kvinnan av polis till häktet Jönköping. När hon kom till häktet ställdes hon under tillsyn på grund av hög ålder och oklart hälsotillstånd. Men häktet gjorde ingenting för att utreda hennes hälsotillstånd, konstaterar JO. Först dagen efter ankomsten fick hon träffa häktets sjuksköterska och transporterades senare under dagen till anstalten Ystad. På anstalten konstaterade en jourläkare ytterligare en dag senare att den intagna var förvirrad och uttorkad, och hon fördes akut till sjukhus.

JO riktar allvarlig kritik mot häktet i Jönköping för att den intagna inte fick tillgång till den sjukvård som hon behövde och för att häktet trots hennes dåliga hälsa beslutade att hon skulle transporteras till anstalten i Ystad. Också Ystadsanstalten kritiseras för att ha dröjt med att kalla på jourläkare.

Häktet i Sollentuna får kritik för att en 17-årig intagen vid flera tillfällen placerats i isolering och också vid ett tillfälle fråntagits sina kläder. I sitt beslut framhåller chefs-JO Elisabet Fura att Kriminalvården måste iaktta stor försiktighet med att vidta tvångsåtgärder mot barn.

Fosieanstalten får kritik för att personal från anstalten varit närvarande i rummet då en intagen besökt läkare för undersökningar.

”Utgångspunkten måste vara att den intagne ska kunna undersökas av läkare i enrum även i samband med bevakade permissioner”, skriver chefs-JO i beslutet.

Salbergaanstalten kritiseras för att personalen regelmässigt stängt av vattnet till de intagnas bostadsrum. Enligt anstalten har man gjort så för att undvika att intagna försvårar polisens arbete med att säkra bevis i utredningar. Enligt chefs-JO är åtgärden en tvångsåtgärd, och inte självklart oproportionerlig i vissa fall. Men i beslutet kritiseras anstalten för att man regelmässigt tillgripit en sådan tvångsåtgärd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA