JO kritiserar Högsta domstolen

ÖPPENHET2017-02-28

Högsta domstolen, HD, tillät inte en person att spela in en ljud- och bildupptagning som var allmän handling med hjälp av sin egen dator. Beslutet var felaktigt och HD får nu kritik av Justitieombudsmannen.

I april förra året begärde en person ut två CD-skivor med ljud- och bildupptagningar som berörde ett avslutat mål. Eftersom skivorna var allmänna handlingar godkändes begäran.

När hen sedan besökte domstolen med en privat dator för att kunna spela in skivorna blev det ändå nej. En medarbetare på HD meddelade att det inte var tillåtet på grund av nya rutiner utifrån säkerhetsbestämmelserna.

Händelsen anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, som nu meddelat att HD gjorde fel. De nya rutinerna gäller ljud- och bildupptagning vid förhör under rättegång och ska inte tillämpas när någon tar del av en allmän handling som inte omfattas av sekretess. Vilket den aktuella handlingen inte gjorde, enligt JOs beslut.

”Högsta domstolen kan därför inte undgå kritik för att domstolen nekade”, skriver JO i sitt utlåtande.

HDs kanslichef tar i sitt yttrande på sig skulden för det inträffade, eftersom den medarbetare som nekade anmälaren att spela in skivorna inte hade fått rätt information om vilka rutiner som gäller.

Med anledning av händelsen kommer HD att ha extra genomgångar med domstolens administrativa personal kring vilka rutiner som gäller. Därför vidtar inte JO några övriga åtgärder, enligt beslutet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA