JO kritiserar lantmätare för bristande opartiskhet

STATSFÖRVALTNING2017-05-23

Justitieombudsmannen, JO, riktar kritik mot tre olika lantmätare för att de brutit mot regeringsformen. JO riktar in sig på att de tre brustit i saklighet och opartiskhet.

En lantmätare kontaktades av två fastighetsägare i ett ärende som rörde en gemensam anläggning. I sina svar uttalade sig lantmätaren om styrelsens bristande kunskaper hos föreningen som förvaltade gemensamhetsanläggningen. Hen uttalade sig dessutom om vem som borde betala eventuella framtida kostnader för en omprövningsförrättning. Lantmätaren får kritik för att inte ha iakttagit kraven på saklighet och opartiskhet i regeringsformen.

I ett ärende om en annan gemensamhetsanläggning agerade en annan lantmätare. Beslutet om anläggningen hade vunnit laga kraft 2011. I februari 2014 fick Lantmäteriet in en ansökan om en ändring. I ett brev frågade lantmätaren varför de inte överklagat beslutet från 2011, om de var missnöjda med det. Enligt JO måste det rimligen sakna betydelse för handläggningen vilket skäl som funnits för att inte överklaga det tidigare beslutet. Därför stred den ställda frågan enligt JO mot regeringsformens krav på saklighet och förrättningslantmätaren får kritik.

Det tredje ärendet gällde en ledningsrätt där det krävdes ett medgivande från Energimarknadsinspektionen. Förrättningslantmätaren ansökte för sökandens räkning om detta medgivande. Men enligt JO var det att lämna hjälp som går klart utöver vad som kan anses lämpligt. Ett sådant agerande kan enligt JO skada tilltron till Lantmäteriets opartiskhet, och är därför inte förenligt med regeringsformens krav på opartiskhet. Lantmätaren får kritik av JO.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA