Annons:
Fackligt
Nyhet
AVLinda KlingTyck till!

Jusek stämmer Veterinärförbundet

Jusek stämmer Sveriges Veterinärförbund för att ha avskedat sin förbundsjurist utan grund och sedan spridit känsliga uppgifter om honom på internet, rapporterar Arbetet. Det innebär att två Sacoförbund kommer att mötas i rätten.

I början av oktober meddelade Sveriges Veterinärförbunds styrelse att den ska avgå. Samtidigt lade förbundet fram en rapport med nio händelser där förbundsjuristen Fredrik Alm sägs ha brutit mot sin lojalitetsplikt. Fredrik Alm varslades också om uppsägning.

Den huvudsakliga förseelse som förbundsjuristen beskylls för ska vara att han har hjälpt en underförening i förbundet, Anställda Veterinärers Förening (AVF), som är den del av förbundet som driver facklig verksamhet. Bland annat hjälpte han AVF med att anställa två ombudsmän, skriver Arbetet.

"Vårt intryck är att Veterinärförbundet har sökt efter minsta lilla sak att lägga vår medlem till last", säger Arne de Lange, Juseks förbundsjurist, till tidningen.

Enligt Jusek har Fredrik Alm avskedats utan grund och Veterinärförbundet har dessutom kränkt hans integritet genom att sprida en bild av honom som illojal på förbundets Facebookprofil och hemsida, och i brev till medlemmarna.

De båda Sacoförbunden har förhandlat i frågan, men utan att nå en uppgörelse.

"Jag beklagar att vi ska behöva gå till domstol. Jag hoppas fortfarande att vi ska kunna lösa tvisten på annat sätt", säger Arne de Lange till Arbetet.

Bli den första att tycka till!