Klas Friberg tillträder som Säpochef i morgon

SÄPO2018-02-28

En person med lång polisiär erfarenhet, inte minst operativt, och som visat prov på gott ledarskap. Det var kriterierna som regeringen hade för ny Säpochef och som lett till att man utnämnt Klas Friberg, för närvarande regionpolischef för region Väst. Han tillträder sitt nya jobb i morgon, 1 mars.

Av:  Karin Thorsell

Länspolismästare, rikskriminalchef, chef för länskriminalpolisen och länsordningspolisen. Det är några av Klas Fribergs meriter.

– Dessutom ett mycket gott ledarskap, sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson under presskonferensen när den nya Säpochefen presenterades.

Klas Friberg själv talade om att Säpos uppgift är att skydda människors säkerhet och rätt att utöva sina demokratiska rättigheter. Han konstaterade att säkerhetsläget har försämrats i Sverige, att hoten är större än på många år och att det råder ett nytt normalläge när antalet människor inom våldsbejakande extremistiska miljöer kan räknas i tusental.

Han talade också om sin vilja att leda personalen på Säpo.

– Jag har alltid känt att alla medarbetare inom polisen gör ett väldigt bra jobb och de vill och de kan. Och jag vill gärna vara med hos säkerhetspolisen och konstatera samma sak. När det behövs kommer jag att stå framför. Men mina ledord är att arbeta med tillit och förtroende, så jag hoppas att jag mest får stå bakom och bejaka det goda arbete som sker där.

Klas Friberg efterträder Anders Thornberg som är ny rikspolischef.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA