Bild: Janetta Nyberg

Kom förberedd till jobbintervjun

PÅ JOBBET: ANSTÄLLNINGSINTERVJU2009-12-15

Att bli kallad till en anställningsintervju är en seger i sig, men också lite läskigt. Vad händer egentligen under det där första viktiga samtalet, och hur kan man förbereda sig?

Av:  Joel Tunström

Det är roligt om den sökande är påläst, säger Niclas Källberg, som just nu håller på att rekrytera jobbcoacher till Arbetsförmedlingen i Örebroområdet. Jobbsökande som gjort sin research får pluspoäng av honom:

– Om man har gått in på hemsidan och vet hur många arbetssökande det finns i Örebro län till exempel. Sådant imponerar.

Det är också bra att googla allmänt efter nyheter som rör jobbet du söker. Det ger dig koll på vilka frågor som är aktuella i branschen just nu. Ytterligare information om jobbet och arbetsgivaren kan du få om du ringer upp det lokala facket.

Viktigt mötas ansikte mot ansikte

För arbetsgivaren är intervjun ett sätt att få reda på sådant som inte går att få reda på på något annat sätt, menar Niclas Källberg. Kvalifikationer och referenser går ju att läsa sig till, men vissa saker krävs det ett möte ansikte mot ansikte för att få kläm på:

– Det svåraste är ju att veta hur en person är. En sak jag ofta vill få reda på är hur personen reagerar på kritik. Jag vill hitta de personerna som vi kan föra en bra dialog med om det uppstår några konstigheter. Men det är inte lätt att få fram i en intervju. Jag brukar ställa frågan ”Beskriv en situation där du fick kritik, hur reagerade du då?”.

Är det personliga intrycket kanske rentav viktigare än kompetensen? Nja, Johanna Martinsson, rekryterare på Patent- och registreringsverket, vill inte ställa det ena mot det andra. Hon ser personlighet som en form av kompetens det med. Allt vägs samman:

– Det gäller att skaffa sig en helhetsbild av den sökandes egenskaper, intresse, motivation, kunskaper och färdigheter.

Under en anställningsintervju finns det vissa frågor som tenderar att ofta dyka upp, som till exempel vad det är med jobbet du söker som lockar och vad som gör just dig lämplig. Och säkerligen kommer du bli ombedd att ”berätta lite om dig själv” – något som kan vara förvånansvärt svårt att göra bra om du är oförberedd. Arbetsgivaren vill knappast höra hela din livshistoria, inte heller en högläsning ur ditt CV. I stället kan du kortfattat beskriva de val som har lett fram till att du nu söker jobbet. På så sätt ger du en bild av vem du är och hur du hamnat där du är i dag.

Kritik mot tidigare arbetsgivare undanbedes

Om du talar om andra jobb du haft, är det klokt vara försiktig med eventuell kritik mot tidigare arbetsgivare. För även om din kritik skulle vara befogad, finns det risk att du bara framstår som besvärlig att ha att göra med.

Men om man inte haft några tidigare anställningar, eller någon lång utbildning i bagaget, vad är intervjuaren då intresserad av? Jo, samma sak som vid alla intervjuer, menar Johanna Martinsson: att se om den sökande uppfyller kravprofilen. Men fokus blir lite annorlunda:

– Då tittar man på andra saker som praktiktjänstgöring, sommarjobb, extra­­jobb, drivkrafter och engagemang. Kanske har man varit ordförande i någon förening eller tränare för ett fotbollslag.

Om man å andra sidan söker jobb efter att ha arbetat 25 år på sin tidigare arbetsplats, är det bra att tänka på vad som hänt genom åren på arbetsplatsen:

– Lyft fram förändringarna. Kanske har man varit med om omorganiseringar och fått en förändrad roll, tipsar Johanna Martinsson.

En annan fråga som hör till anställningsintervjuns klassiker är vilka starka respektive svaga sidor den sökande har. Skulle du ha svårt att komma på vilka dina starka sidor är, tänk på vad du tycker är roligt och trivs med att göra, eller vad du tror att en vän skulle säga om dig. Det kan hjälpa dig att hitta dina kvaliteter.

Tala om konkreta situationer

Ett bra råd som ibland nämns är att försöka få med både specifika, kunskaps­baserade färdigheter (”jag har stor vana att arbeta med statistik”) och mer generella som har att göra med din personlighet (”jag är nyfiken”, ”jag är duktig på att entusiasmera andra”). Extra snyggt är det om du kan visa på konkreta situationer när du har nytta av dina talanger.

Att prata om sina svagheter kan också vara marigt. Niclas Källberg berättar att det kan bli tyst när han frågar ”vilka sidor behöver du utveckla?”:

– Ofta har faktiskt folk svårt att komma på något alls.

Men det är inget fel med att vara öppen med att det finns saker man kan förbättra. Tvärtom uppfattas det snarast som ett tecken på självinsikt. Kan du dessutom säga något om hur du hanterar din svaghet är det ännu bättre.

Skulle intervjun leda in på lön, gör du klokast i att inte göra något specifikt anspråk förrän du faktiskt blivit erbjuden jobbet. Då är ditt förhandlingsläge bättre. Skulle arbetsgivaren vilja anställa dig på studs, tacka för erbjudandet, men försök ha is i magen och be att få tid att läsa igenom anställningsavtalet. Facket kan hjälpa dig om det är något i avtalet du är osäker på.

Ställ frågor själv

Kom också ihåg att intervjun inte bara är till för arbetsgivaren. Det är också en chans för dig att ta reda på om du verkligen vill ha jobbet. Verkar arbetsbeskrivningen fluffig och abstrakt? Fråga hur en vanlig arbetsvecka ser ut. Vad förväntas av dig? Hur är arbetet organiserat, och vem kommer att vara din närmaste chef? Om du fick frågan om dina starka och svaga sidor – varför inte kontra med att fråga vilka som är arbetsplatsens starka och svaga sidor!

Under en arbetsintervju står mycket på spel och det är vanligt att den sökande är lite spänd. Det kan ge problem:

– Om man är lite nervös blir man lätt forcerad. Då glömmer man kanske att lyssna på frågorna, man bara kör på, säger Niclas Källberg.

Ett sätt att minska nervositeten är att låta en vän intervjua dig i förväg på låtsas. Glöm inte ögonkontakten! Varför inte testa det knep som idrottspsykologerna kallar visualisering? Det går ut på att i förväg föreställa sig det uppnådda målet. Den positiva mentala bilden får dig att prestera bättre när det verkligen gäller. Och du har ju faktiskt redan uppnått ett delmål: Du har valts ut till intervjun.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Styr in intervjun på rätt spår

PÅ JOBBET: ARBETSINTERVJU2014-12-08

Satsa på personkemin vid intervjun

RÅD OM JOBBET: ARBETSINTERVJU2018-01-23
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA