Konservativa vill bromsa strejker

STORBRITANNIEN2015-01-20

Storbritanniens konservative premiärminister David Cameron hotar att inskränka strejkrätten i den offentliga sektorn om partiet vinner valet i maj.

Den brittiska premiärministern David Cameron förslag till nya konfliktregler ses av facket som den värsta attacken mot arbetarrörelsen sedan Margaret Thatcher, skriver Arbetet. För att gå ut i strejk ska det krävas att minst fyra av tio av de anställda i skola, sjukvård, räddningstjänsten och offentliga transporter ska säga ja till stridsåtgärder. Dessutom vill det konservativa partiet skrota förbudet mot att ta in strejkbrytare. Partiet har sedan tidigare föreslagit att strejker inte ska tillåtas om inte minst hälften av de anställda deltagit i strejkomröstningen. Idag räcker det att en majoritet av de röstande är för en strejk.

Facken ser de konservativas angrepp mot strejkrätten som en ”demokratisk skandal”, enligt BBC. Frances O’Grady, generalsekreterare för det största brittiska fackförbundet TUC, säger till BBC att Storbritannien redan idag har de hårdaste reglerna av alla demokratier när det gäller strejkrätten.

”Vad det egentligen handlar om är att slå till mot oppositionen mot de konservativas planer att ta bort en miljon jobb i offentlig sektor till förmån för ökad privatisering. Och de vill göra det svårare för vanligt folk att uttrycka sin åsikt om detta”, sade hon i tv häromdagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Facket EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA