Annons:
KORRUPTION
Nyhet
AVEva SpiraTyck till!

Korruptionsmisstankar även på Åklagarmyndigheten

Fler myndigheter än vad som tidigare varit känt har åtalsanmält medarbetare som tagit emot datorutrustning i samband med en it-utbildning. En av dem är Åklagarmyndigheten. Nu utreds anställda vid sex statliga myndigheter för misstänkta korruptionsbrott.

Publikt har tidigare rapporterat om att ett fyrtiotal anställda vid fyra myndigheter – Riksgälden, Sjöfartsverket, Trafikverket och Transportstyrelsen – har åtalsanmälts av arbetsgivaren sedan de tagit emot bland annat datorer, surfplattor och mobiler i samband med att de gått en it-utbildning hos företaget Labcenter. 

Nu sällar sig även Åklagarmyndigheten och Lantmäteriet till de myndigheter som anmält anställda som genomgått it-utbildningen för misstänkt korruptionsbrott, bekräftar Alf Johansson, chefsåklagare vid Riksenheten mot korruption, för Publikt.

I några av fallen hade Riksenheten mot korruption först avstått från att inleda en förundersökning, och i stället valt att skicka ärendena till lokala åklagarkammare för vidare utredning. Men nu ligger samtliga ärenden hos Riksenheten mot korruption. 

– Det har tillkommit omständigheter som har gjort att vi återtagit alla utredningar för att titta på dem i ett sammanhang, säger Alf Johansson. 

Förundersökningarna gäller både mutbrott och förskingring.  

På Trafikverket har 16 medarbetare åtalsanmälts. Arbetsgivaren har betalat för den utrustning de tagit emot, men enligt presschefen Bengt Olsson varit ovetande om att den ingått som en del av kursavgiften.

Han säger att man inte heller känner till om de som tagit emot utrustningen använt den till övningar eller inte.

– Trafikverket tillhandahåller all utrustning de anställda behöver. Och regelverket är tydligt. Vi får inte ens ta emot godis vid jul eller påsk, säger Bengt Olsson.

Men STs avdelningsordförande Jerk Wiktorsson tycker att även arbetsgivaren måste ta ansvar för de problem som har uppstått efter utbildningen. 

– Labcenter skriver ju helt ogenerat på sin hemsida att man kan välja datorutrustning för att fortsätta öva på hemmaplan. Det tycker jag att en vaksam arbetsgivare borde ha uppmärksammat, säger han. 

Om fler aktörer, exempelvis Labcenter eller ansvariga på myndigheterna kan komma att dras in förundersökningen, kan Alf Johansson inte svara på ännu. I övrigt hänvisar han till förundersökningssekretess. 

Även på Försäkringskassan har anställda tagit emot produkter från Labcenter, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Tio anställda har anmälts till myndighetens personalansvarsnämnd, däribland två chefer som ska ha godkänt fakturorna från Labcenter.

Lagen om offentlig anställning

Särskilda regler för offentligt anställda

Enligt lagen om offentlig anställning, loa, är statliga arbetsgivare skyldiga att anmäla anställda till åtal om det finns skälig misstanke för att de i sin anställning ha begått vissa brott. Privata arbetsgivare har inte motsvarande skyldighet. 

Bli den första att tycka till!