Kortare väntetider men stora skillnader

POLISEN2015-01-30

Handläggningstiden för vapenärenden har blivit kortare, enligt en ny rapport från Polismyndigheten. Men skillnaden är stor mellan olika regioner.

Publikt har tidigare skrivit om polisens stora problem med det nya systemet för vapenärenden, som infördes 2013.

I Kalmar, exempelvis, ledde bytet till fördubblade handläggningstider. De anställda vittnade om att de fick möta mycket frustration både från allmänheten och från vapenhandlare.

I september förra året var handläggningstiden för en ansökan om vapenlicens i genomsnitt åtta till nio veckor. Några polismyndigheter hade dock handläggningstider upp emot tjugo veckor. 

Nu visar ny statistik att handläggningstiderna för vapenärenden blivit kortare. Enligt Polismyndigheten ser det dock olika ut över landet och situationen är ännu inte tillfredsställande.

I region Stockholm har handläggningstiden för vapenlicenser minskat från tio veckor i höstas till omkring tre veckor vid årsskiftet. I Skåne ligger fortfarande den genomsnittliga handläggningstiden omkring arton veckor. Orsaken är enligt rapporten att antalet handläggare är för få.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA