Krafttag krävs mot hot och våld

LEDARE2017-10-31

När statligt anställda utsätts för hot och våld är det ett angrepp på det demokratiska samhället. Det måste mötas av kraftfulla åtgärder.

Klockan tre på natten skjuter någon en mängd skott mot ett hus i Västerås, där en polisman ligger och sover tillsammans med sin familj. Lyckligtvis skadas ingen fysiskt och familjen kan tas om hand på en skyddad plats.

Attacken, som inträffade för bara några dagar sedan, är inte någon isolerad händelse. Bara hittills i år har anställda vid Polisen utsatts för bland annat ett knivöverfall, en bilsprängning och ett försök att kidnappa en anhörig.

Även medarbetare på andra myndigheter inom rättskedjan är utsatta. Nyligen uppmärksammade Dagens Nyheter att det under förra året upprättats 82 polisanmälningar efter hot eller våld mot personal i Kriminalvården.

Företrädare för myndigheten vittnar om ett allt hårdare klimat på anstalterna – och därmed en farligare arbetsmiljö.

I detta nummer av Publikt berättar Jimmy Haller, huvudskyddsombud vid Statens institutionsstyrelse, SiS, om de många hot- och våldshändelser som inträffar på myndighetens hem för tvångsvård.

Bara under fyra granskade månader har minst 51 medarbetare utsatts för våld mot huvudet.

Hot och våld mot de anställda är ett allvarligt problem också på andra statliga arbetsplatser. I en rapport konstaterade Brottsförebyggande rådet förra året att det förekommer på en mängd olika myndigheter, bland dem Kronofogden, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Även på Migrationsverket är problemet välkänt. Antalet anmälda incidenter har ökat kraftigt under 2017, visar en granskning som Aftonbladet gjort. På Migrationsverket, liksom på flera andra arbetsplatser, förekommer att medarbetare hotas till livet.

Att hot och våld mot statstjänstemän visar tecken på att öka är en skrämmande utveckling. Det är en viktig arbetsmiljöfråga, men det utsätter också våra demokratiska institutioner för en stor press.

När oro för att drabbas av hot och våld riskerar att påverka beslut eller att få människor att lämna sina jobb, skadas tilltron till rättssamhället. Det kan leda till att myndigheterna och deras medarbetare blir ännu mer utsatta.

För att försvara det demokratiska samhället och de offentliganställda krävs kraftfulla åtgärder. Hot och våld mot myndighetsanställda kan dock se ut på många olika sätt och behöver mötas med skilda insatser.

En sak är dock klar: många myndigheter behöver få större personalresurser. Bara då går det att undvika ensamarbete och andra särskilt utsatta situationer. Bara då går det att lägga större kraft på att bekämpa organiserad brottslighet.

Arbetsgivarna måste också bedriva ett förebyggande arbete och bli bättre på att följa upp hot- och våldshändelser. Det krävs tydliga rutiner för hur de ska rapporteras och anmälas till Arbetsmiljöverket och Polisen.

Jimmy Haller efterlyser en bättre uppföljning av händelserna inom SiS – det behövs sannolikt på många fler arbetsplatser.

Det framstår också som rimligt att se över straffen för våld och hot mot tjänsteman, inte minst för att signalera att sådana brott tas på allvar.

Att försvara våra demokratiska institutioner och de människor som arbetar i dem är viktigare än någonsin.

Alexander Armiento, chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

ÄMNEN:

Hot och våld SiS
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA