Krav på ändrade upphandlingsregler

EU2014-04-22

EU-kommissionen kräver att Sverige ändrar sin lagstiftning, så att det blir lättare för företag att överklaga beslut om offentliga upphandlingar.

EU-kommissionen har skickat en formell begäran till Sverige att ändra lagstiftningen så att företag lättare ska kunna överklaga beslut vid offentliga upphandlingar, skriver Europaportalen. Skrivelsen kommer sedan ett företag anmält Sverige efter en förlorad upphandling. Enligt företaget går det enligt svensk rätt inte att överklaga den här typen av beslut. EU-kommissionen konstaterar att det i Sverige saknas verkningsfulla möjligheter att överklaga, vilket strider mot EU-rätten.

En ansvarig tjänsteman på Regeringskansliet säger till Europaportalen att Sverige delvis medgett att det är så, men att det är möjligt för ett företag att begära skadestånd. Kommissionen nöjer sig inte med den svenska förklaringen.

EU-kommissionen påpekar att Sverige bryter mot EUs regler om etableringsfrihet och frihet att tillhandahålla tjänster samt principen om ett verkningsfullt rättsligt skydd för den enskildes rättigheter enligt EU-rätten. Därför vill kommissionen se en snabbare lagändring och ger den svenska regeringen två månader att förklara sig. Om svaret inte anses tillfredställande kan kommissionen stämma Sverige inför EU-domstolen, skriver Europaportalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA