Annons:
Sjukförsäkringen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Kräver att karensdagen avskaffas

Ledande LO-företrädare kräver att karensdagen i sjukförsäkringen slopas. Den slår orättvist och drabbar i hög grad medlemmarna i LO-förbund som organiserar kvinnor, skriver de i en debattartikel.

Minst två miljoner människor går till jobbet minst två gånger per år, trots att de borde sjukskrivit sig och stannat hemma. Det handlar om människor med jobb där arbetstiderna ofta är långa och oregelbundna, anställningarna osäkra och hälsoriskerna stora, skriver LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson, Kommunals ordförande Tobias Baudin och Handels ordförande Susanna Gideonsson i en debattartikel i Aftonbladet. Huvudanledningen är sjukförsäkringens karensdag, menar de.

”Så vitt vi förstår finns det i dag ett brett stöd i riksdagen för att ta ett steg i denna riktning och införa ett så kallat karensavdrag. En sådan reform skulle innebära att ingen förlorade mer än 20 procent av veckolönen vid sjukdom”, skriver de tre i debattartikeln.

Det finns tre huvudskäl att avskaffa karensdagen  och i stället införa ett karensavdrag; minskad smittspridning, positiva folkhälsoeffekter samt ökad jämlikhet och jämställdhet, skriver de.

”Eftersom karensdagen är väldigt kostsam för de som arbetar långa och koncentrerade arbetspass finns en påtaglig risk att dessa anställda, som förlorar mycket på att vara hemma, går till jobbet trots att de är sjuka. De som arbetar i människonära kontaktyrken har lättare att bli smittade och smitta andra. För dessa yrkesgrupper kan sjuknärvaron därför vara extra problematisk ur smittspridningssynpunkt.”

Karensdagen slår alla hårdast mot dem som jobbar deltid och mot dem som jobbar natt och därför ofta har långa arbetspass, hävdar de i debattartikeln. Detta handlar ofta om människor i traditionellt kvinnodominerade låglöneyrken, som exempelvis butiksbiträden, undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter.

”Nu är det hög tid för att regeringen att agera. Ett karensavdrag mildrar effekterna av den orättvisa karensdagen och är ett steg i rätt riktning. Ta detta viktiga steg! För jämlikhetens och jämställdhetens skull”, skriver Torbjörn Johansson, Tobias Baudin och Susanna Gideonsson.

Bli den första att tycka till!