Kräver miljarder för att undvika nedskärningar

POLISEN2017-03-08

Polisen behöver ytterligare 3,9 miljarder kronor de närmaste åren. I annat fall kan det bli nödvändigt att minska personalen med 1 000 personer redan i år, enligt myndighetens budgetplan. »Jag har inga färdiga krisplaner i byrålådan om vi inte får pengarna«, säger rikspolischef Dan Eliasson till Publikt.

Av:  Erik Dalunde

ST och arbetsgivaren är överens om att Polisen behöver förstärkta resurser.

– Vi upplever att det är belopp i den här storleksordningen som behövs. Polisen går in i en riktig kris om vi inte får pengarna, men jag hoppas att politikerna lyssnar på oss, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.

Med de 3,9 miljarder kronor man begärt, räknar Polisen med att ha 1  500 fler poliser och 1  300 fler civilanställda vid utgången av 2020.

I budgetplanen flaggar Dan Eliasson för att personalen måste minskas med cirka 1  000 personer redan 2017 om regeringen inte skjuter till de begärda pengarna.

– Jag förstår att de civilanställda känner oro för att det bara är civil­anställda som kommer att beröras men jag tänker inte peka ut någon personalgrupp. Jag tänker se till att vi har en så kraftfull kompetensmix som
det bara är möjligt, om det skulle hända att vi inte får pengarna, säger han.

Karin Svenning menar att det största hotet vid en personalminskning är arbets­belastningen.

– Arbetsgivaren har inte sagt någonting om uppsägningar. Vi förutsätter att det kan lösas med naturliga avgångar, säger hon.

Redan nu varnar rikspolischefen för att det även under perioden 2021–2024 behövs fler anställda – ytterligare 1 500 poliser och 700 civila utöver det tillskott som Polisen räknar med under 2017–2020. Det ligger dock inte med i den här budgeten.

Förra året begärde Dan Eliasson också 3,9 miljarder kronor, men fick bara hälften.

– Jag utgår från att regeringen är lyhörd. Jag har inga färdiga krisplaner i byrålådan om vi inte får pengarna. Men vi kommer då inte att kunna göra ambitionshöjningarna i de utsatta områdena, vi kommer inte att vara lika synliga och vi riskerar att få sämre utredningsresultat.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA