Annons:
Polisen
Nyhet
AVErik DalundeTyck till!

Kräver miljarder för att undvika nedskärningar

Polisen behöver ytterligare 3,9 miljarder kronor de närmaste åren. I annat fall kan det bli nödvändigt att minska personalen med 1 000 personer redan i år, enligt myndighetens budgetplan. »Jag har inga färdiga krisplaner i byrålådan om vi inte får pengarna«, säger rikspolischef Dan Eliasson till Publikt.

ST och arbetsgivaren är överens om att Polisen behöver förstärkta resurser.

– Vi upplever att det är belopp i den här storleksordningen som behövs. Polisen går in i en riktig kris om vi inte får pengarna, men jag hoppas att politikerna lyssnar på oss, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.

Med de 3,9 miljarder kronor man begärt, räknar Polisen med att ha 1  500 fler poliser och 1  300 fler civilanställda vid utgången av 2020.

I budgetplanen flaggar Dan Eliasson för att personalen måste minskas med cirka 1  000 personer redan 2017 om regeringen inte skjuter till de begärda pengarna.

– Jag förstår att de civilanställda känner oro för att det bara är civil­anställda som kommer att beröras men jag tänker inte peka ut någon personalgrupp. Jag tänker se till att vi har en så kraftfull kompetensmix som
det bara är möjligt, om det skulle hända att vi inte får pengarna, säger han.

Karin Svenning menar att det största hotet vid en personalminskning är arbets­belastningen.

– Arbetsgivaren har inte sagt någonting om uppsägningar. Vi förutsätter att det kan lösas med naturliga avgångar, säger hon.

Redan nu varnar rikspolischefen för att det även under perioden 2021–2024 behövs fler anställda – ytterligare 1 500 poliser och 700 civila utöver det tillskott som Polisen räknar med under 2017–2020. Det ligger dock inte med i den här budgeten.

Förra året begärde Dan Eliasson också 3,9 miljarder kronor, men fick bara hälften.

– Jag utgår från att regeringen är lyhörd. Jag har inga färdiga krisplaner i byrålådan om vi inte får pengarna. Men vi kommer då inte att kunna göra ambitionshöjningarna i de utsatta områdena, vi kommer inte att vara lika synliga och vi riskerar att få sämre utredningsresultat.

Bli den första att tycka till!