»Chefen ville få mig att erkänna att jag skulle vara en säkerhetsrisk«, säger Stefan Vestling.
Bild: Mats Erlandsson
»Chefen ville få mig att erkänna att jag skulle vara en säkerhetsrisk«, säger Stefan Vestling.

Kräver ursäkt för »hetsjakt«

SIS2015-01-20

Stefan Vestling känner sig förföljd av sin chef för sina politiska åsikters skull. Han är kommunpolitiskt aktiv för Sverigedemokraterna och arbetar på SiS ungdomshem Sundbo. Institutionschefen Arne Andersson avvisar anklagelsen. Han säger att han har ställt frågor om Facebookinlägg för att han månar om säker­heten på ungdomshemmet.

Behandlingsassistenten och ST-medlemmen Stefan Vestling är aktiv i Sverige­demokraterna sedan 2012 och invald i kommunfullmäktige i Norberg sedan september.

I december avslöjade Fagersta-Posten att han delat islamofobiska inlägg på Sverigedemokraterna Norbergs sida på Facebook, bland annat en text som påstår att muslimer anser sig ha rätt att våldta kvinnor.

Arne Andersson är institutionschef på Stefan Vestlings arbetsplats, Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Sundbo i Fagersta. Han fick genom arbetskamrater kännedom om Facebookinläggen. Ämnet kom därför upp på två rehabiliteringsmöten.

– Arne Andersson ville få mig att erkänna att jag skulle vara en säkerhetsrisk i och med att jag är Sverigedemokrat, säger Stefan Vestling.

Stefan Vestling säger att han aldrig pratar politik på jobbet och tycker att Arne Andersson ställt honom inför valet att upphöra med politiken eller säga upp sig.

– Han sade att ett medlemskap i SD var oförenligt med att arbeta på Sundbo.

Arne Andersson tillbakavisar anklagelsen.

– Jag blir uppriktigt förvånad. Det stämmer att jag fört ett resonemang om säkerhetsrisker som en följd av vad behandlingsassistenten lagt ut på Face­book, men jag skulle aldrig, aldrig ifråga­sätta någons rätt att vara med i ett politiskt parti.

Men Facebookinlägget skulle kunna orsaka säkerhetsproblem, anser Arne Andersson, då Sundbo har intagna med olika etnisk bakgrund.

– Om de skulle få kännedom om de här inläggen kan det bli problem för den anställde. Det här handlar om ung­domar som har grav problematik med missbruk och kriminalitet.

STs ordförande på Sundbo, Per Hellstrand, var med på det första av de två mötena och tycker att Arne Andersson var nära att ifrågasätta den anställdes grundlagsskyddade åsiktsfrihet.

– Han var nära, men gick inte över gränsen. När han närmade sig Stefan Vestlings politiska inställning sade jag ifrån och då avslutade vi mötet.

På nästa rehabiliteringsmöte var skyddsombudet Fredrik Brevenäs med.

– Jag reagerade på mötet. Vi är statstjänstemän och måste värna åsiktsfriheten. Jag tycker att arbetsgivaren agerade oschyst.

I december anmälde Stefan Vestling arbetsgivaren till Diskriminerings­ombudsmannen. Men myndigheten avvisade anmälan eftersom politisk övertygelse inte är en diskrimineringsgrund i diskrimineringslagen.

Stefan Vestling tänker nu gå vidare till någon annan instans med sin anmälan.

– Jag vill ha en offentlig ursäkt för Arne Anderssons hetsjakt på mig.

Grundlagsstadgade fri- och rättigheter

  • Myndighetsföreträdare ska beakta allas likhet inför lagen och vara sakliga och opartiska.
  • Alla har rätt att meddela upplysningar samt uttrycka tankar, åsikter och känslor i tal, skrift, bild eller på annat sätt.
  • Alla är gentemot det allmänna tillförsäkrade rätten att vara med i föreningar.
Källa: Regeringsformen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.