Kriminalvården får JO-kritik för olaga häktning

KRIMINALVÅRDEN2016-03-11

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Kriminalvården sedan en person hållits i häkte i nästan två månader utan häktningsförhandling. Mannen fick inte heller kontakt med sin advokat under tiden i häktet.

Tingsrätten i Göteborg beslutade i maj i fjol att häkta en person i hans frånvaro, misstänkt för bland annat grov stöld. Först i augusti hittades han av polisen, som förde honom till häktet 24 augusti. Inom fyra dygn skulle en ny häktningsförhandling hållas i tingsrätten för att Kriminalvården skulle ha rätt att fortsatt hålla honom frihetsberövad, konstaterar JO i sitt beslut.

Men av oklara skäl blev det aldrig någon förhandling, så efter det fjärde dygnet var mannen olagligt frihetsberövad. Kriminalvården informerade varken domstolen eller den advokat mannen hade blivit tilldelad om att han fanns på häktet. I oktober skriver den misstänkte mannen i ett brev till tingsrätten att han vill ha en ny advokat, eftersom den han har inte verkar bry sig om honom. Först då får tingsrätten reda på att mannen gripits och sitter i häktet. 20 oktober beslutar tingsrätten att han ska försättas på fri fot.

Chefs-JO Elisabet Fura är mycket kritisk till att Kriminalvården till sitt försvar uppger att myndigheten inte har något formellt ansvar för att anmäla till åklagare eller domstol när ett häktningsbeslut har verkställts. Enligt Kriminalvårdens svar till JO är det inte möjligt för ett häkte att ”påta sig ett rutinmässigt bevakningsansvar för att samtliga klienters rättsprocessuella tidsfrister hålls”.

”Eftersom Kriminalvården är den som rent fysiskt kontrollerar den frihetsberövade har myndigheten också goda förutsättningar att upptäcka och slå larm om en intagen har ”glömts bort” av någon av de andra aktörerna. Av dessa skäl är det enligt min mening fullt rimligt att kräva att Kriminalvården tar ansvar för att myndighetens verksamhetsställen inte bara genomför den inledande kontrollen av grunden för frihetsberövandet, utan även under hela frihetsberövandet håller sig uppdaterade om att grunden består”, skriver JO i beslutet.

Enligt JO är det helt oacceptabelt i en rättsstat att en person ska kunna hållas frihetsberövad utan laglig grund. Därför riktas allvarlig kritik mot Kriminalvården för det inträffade. JO uppmanar också regeringen och riksdagen att se över lagstiftningen för att tydliggöra ansvarsfrågan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA