Kriminalvården lägger ned anstalter

KRIMINALVÅRDEN2013-05-06

Kriminalvården lägger ned tre anstalter, ett häkte och två avdelningar på anstalten Hinseberg. Orsaken är att beläggningen på anstalter och häkten minskar.

De verksamheter som läggs ned är anstalten Åby i Uppsala, häktet på Dragsgatan i Norrköping, anstalten i Kristianstad, anstalten Håga i Södertälje samt två avdelningar på anstalten Hinseberg. Alla ska vara avvecklade senast 30 september.

Omkring 150 anställda berörs av neddragningen. Enligt ett pressmeddelande från Kriminalvården kommer medarbetarna så långt som möjligt att erbjudas annat jobb inom myndigheten.

De fackliga organisationerna informerades om beslutet i morse. Men det var inte helt oväntat, säger STs avdelningsordförande Per Sunneborn.

– Det här är en utveckling som pågått i flera år. Verkligheten har förändrats och man måste sy om kostymen. Men det var inte känt att det skulle bli just de här platserna.

Kriminalvården vill med nedläggningarna också frigöra resurser för renoveringar av anstalter och häkten. Det gäller bland annat anstalten Kirseberg i Malmöregionen.

En annan effekt, och en positiv sådan, kan bli att verksamheter som blir kvar får en ökad personaltäthet, tror Per Sunneborn.

– Men det är klart att det kan vara problematiskt för de enskilda individerna på de orter där man lägger ned.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA