Kriminalvården vill öka kapaciteten

KRIMINALVÅRDEN2018-03-15

Kriminalvården måste öka antalet platser de närmaste åren. För att klara kostnaderna under 2018 begär myndigheten ett tilläggsanslag på 400 miljoner kronor i det budgetunderlag som lämnats till regeringen.

Det finns anledning att snabbt besluta om ett antal åtgärder för att möta en ökad klienttillströmning i både häkten och anstalter, skriver Kriminalvården i budgetunderlaget. Anledningar till det ökade behovet är de senaste årens många beslut om straffskärpningar och nykriminaliseringar, samt resursförstärkningar hos Polisen. Till det kommer en växande befolkning, omfattande gängkriminalitet i landets utsatta områden och en våldsspiral bland unga kriminella.

”Kriminalvården kommer av allt att döma behöva utöka antalet platser i anstalter och häkten de närmaste åren. Mycket talar för en ökande klienttillströmning och allt mer resurskrävande intagna och klienter. Satsningar behövs därför på såväl Kriminalvårdens kapacitet som på innehållet i det återfallsförebyggande arbetet”, kommenterar generaldirektör Nils Öberg i ett pressmeddelande.

För 2018 begär myndigheten ett ökat anslag med 400 miljoner kronor, och för nästa år vill Kriminalvården ha drygt 9,2 miljarder kronor, jämfört med de 8,6 miljarder som anslagits för i år. Enligt budgetunderlaget behöver antalet platser i Kriminalvården att fram till 2025 öka till 5 000 platser i anstalt och 2 400 i häkten, vilket är en ökning med 800 respektive 500 platser.

”Vi har inte råd att än en gång hamna på efterkälken. Ska vi undvika det måste arbetet påbörjas nu, vilket är skälet till att vi begär ökade anslag”, påpekar generaldirektör Nils Öberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA