Annons:
KRIMINALVÅRDEN
Nyhet
AVAnn DahlinTyck till!

Kriminalvården vill omplacera förtroendevald

Kriminalvården vill omplacera en fackligt förtroendevald inom Seko sedan hen hjälpt en medlem att göra en anmälan om sexuella trakasserier. En hämnd, säger Sekos lokala ordförande till Sekotidningen.

En lokal personalenkät i våras på anstalterna Saltvik och Ljustadalen samt häktet i Saltvik visade att problem med sexuella trakasserier förekom på arbetsplatserna. En Sekomedlem fick vid denna tid stöd av en facklig företrädare att polisanmäla en chef för sexuella trakasserier, rapporterar Sekotidningen.

Medlemmen fullföljde inte anmälan, enligt Seko på uppmaning av arbetsgivaren och mot löfte om fast anställning.

Löftet uppfylldes inte, utan medlemmen fick sluta. Arbetsgivaren har sedan i höstas velat omplacera den lokala fackliga företrädaren. Seko har motsatt sig det, och frågan har nu lyfts till central förhandling. Arbetsgivaren hävdar efter en utredning att hen gjort sig skyldig till tre fall av kränkande särbehandling.

Seko ser det i stället som en kränkning av det fackliga arbetet och pekar på att det inte är första gången förtroendevalda omplaceras. Den förtroendevalda har enligt Seko agerat på ett relevant sätt utifrån sitt fackliga uppdrag.

Bli den första att tycka till!