Personalavdelningen på SiS är pressad och ifrågasatt. Långsiktigt behöver den en starkare ställning inom myndigheten, anser huvudskyddsombudet Lotta Hedeby. Annars kan den inte utföra sitt viktiga jobb på ett bra sätt, menar hon.
Bild: Elis Hoffman
Personalavdelningen på SiS är pressad och ifrågasatt. Långsiktigt behöver den en starkare ställning inom myndigheten, anser huvudskyddsombudet Lotta Hedeby. Annars kan den inte utföra sitt viktiga jobb på ett bra sätt, menar hon.

Kris på personalavdelning hot mot arbetsmiljöarbete

SIS2014-09-17

På Statens institutionsstyrelse, SiS, är arbetsmiljön en ständig utmaning. Sedan personal­direktören och två specialister har slutat oroar sig facket för att arbetsmiljökompetensen är otillräcklig. Personalavdelningen kämpar också med sin egen arbetsmiljö.

På SiS är inte minst risken för hot och våld på institutionerna så överhängande att myndigheten måste prioritera säkerhetsfrågorna högt.

Huvudkontorets personalavdelning fyller en viktig funktion, menar Lotta Hedeby, huvudskyddsombud vid huvud­kontoret. Den tar fram riktlinjer och står för uppföljningen. Avdelningen ansvarar dessutom för arbetsmiljö­utbildningen av chefer och skydds­ombud.

Nu går personalavdelningen igenom en egen kris. Problemen blev uppen­bara i medarbetarundersökningen 2013. Därefter har ett konsultföretag grans­kat avdelningen och bland annat kommit fram till att arbetsbelastningen är hög.

Under sommaren sade personal­direktör Pia Bergqvist upp sig. Samtidigt har en provanställd personal­specialist fått sluta och uppdraget upphört för en konsult inriktad på arbets­rätt. Ytterligare en visstids­anställd, en person som arbetar med arbetsmiljöfrågor, slutar sannolikt under hösten. Därmed har antalet specialister i det närmaste halverats.

– Personalavdelningen har under en längre tid varit underbemannad. Men de som jobbar där har också upplevt att varken de eller personaldirektören har haft mandat att driva de frågor de ansvarar för. De har känt sig ifrågasatta, säger Lotta Hedeby.

Hon har krävt att myndighetsledningen ska reda ut situationen. En tillförordnad personalchef, Charlotta Hyldal, har ordnat så att personalgruppen fått träffa en psykolog.

– Jag vill skapa ett lugn och ett ramverk för hur vi ska förhålla oss till varandra och uppdraget. Medarbetarna är duktiga och vet vad som ska prioriteras, så vi tar det som är mest akut först, säger Charlotta Hyldal.

Lotta Hedeby tycker att det är bra åtgärder.

– Jag hoppas att personalavdelningen ska kunna få arbetsro och kunna driva de frågor den ansvarar för, säger hon.

Men för att långsiktigt fungera bra behöver personalfrågorna få en starkare ställning inom SiS, något som bara generaldirektören kan åstadkomma, anser Lotta Hedeby.

Även Jimmy Haller, huvudskyddsombud för hela myndigheten, är beroen­de av en fungerande personalavdelning.

– Nu står myndigheten utan arbetsmiljöspecialist. Det ser jag som ett allvarligt bekymmer och vi riskerar att tappa tempo i arbetsmiljöarbetet, säger han.

Arbetsmiljön på Statens institutionsstyrelse

Arbetsmiljöverket undersökte säkerheten på Statens institutionsstyrelse under två år. I mars 2013 krävde Arbetsmiljöverket:

  • Bättre säkerhetsrutiner mot hot och våld på institutionerna.
  • Åtgärder mot risker vid ensamarbete.
  • Bättre riskbedömningar och kontroller av att rutinerna efterlevs.
  • Bättre rapportering om hot- och våldssituationer.

SiS har därefter arbetat med att leva upp till föreläggandet. Arbetsmiljöverket fortsätter tillsynen på enskilda institutioner.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

SiS Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA