Kritik mot Arbetsmiljöverket

ARBETSMILJÖVERKET2014-09-30

Arbetsmiljöverkets resurser räcker bara till att inspektera en bråkdel av alla arbetsplatser. Därför bör man prioritera besök till de arbetsplatser där riskerna för ohälsa är störst. Det är inte tydligt att det görs i dag, skriver Statskontoret efter en granskning.

Arbetsmiljöverket ansvarar för tillsyn inom arbetsmiljöområdet. Medan arbetsgivarna ansvarar för att förebygga att de anställda blir sjuka av eller skadar sig i arbetet är det Arbetsmiljöverket som ska kontrollera att arbetsgivarna följer de regler som finns.

Tre fjärdedelar av Arbetsmiljöverkets resurser, 360 miljoner kronor, används för tillsyn, skriver Statskontoret i sin rapport.

Statskontoret bedömer att Arbetsmiljöverket i stort fullgör sitt uppdrag. Trots att förvaltningsanslaget minskade med ungefär 30 procent mellan 2007 och 2009 har ekonomin varit i balans och produktiviteten i inspektionsverksamheten kontinuerligt ökat, skriver Statskontoret. Utöver sina kärnuppgifter har Arbetsmiljöverket också tagit sig an nya uppgifter och uppdrag under flera års tid.

Men Statskontoret framför också en del kritiska synpunkter. Bland annat bedömer man att uppdraget kan utföras mer effektivt. Man tycker inte heller att myndighetens ambition att besöka de arbetsplatser där risken för ohälsa och olycksfall är som störst avspeglas i de faktiska arbetsplatsbesöken.

”De statliga resurserna är begränsade och bör därför användas där de gör störst nytta. Arbetsmiljöverket bör se till att myndighetens prioriteringar för sin tillsyn i ökad utsträckning slår igenom i urvalet av arbetsplatser”, skriver Statskontorets vikarierande generaldirektör Mikael Halápi i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA