Annons:
Omlokalisering
Nyhet
AVSusanne ErikssonTyck till!

Kritik mot flytt av Strålsäkerhetsmyndigheten

Det finns en risk för att Sverige ställs utan en väl fungerande strålsäkerhetsmyndighet, hävdar Björn Hasselgren, teknologie doktor vid Kungliga tekniska högskolan i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I går fattade regeringen sitt formella beslut om att flytta sätet och 120 av Strålsäkerhetsmyndighetens tjänster till Katrineholm.

Björn Hasselgren är ledamot av Strålsäkerhetsmyndighetens avfallsnämnd, som ger myndigheten råd i frågor om kärnavfall. Han är mycket bekymrad över regeringens beslut och menar att flytten hotar strålsäkerheten i Sverige.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver han att beslutet medför ”en risk för att Sverige ställs utan en väl fungerande strålsäkerhetsmyndighet, mitt i en process där en prövning av Sveriges framtida kärnavfallsverksamheter pågår, och där vi behöver en kompetent Strålsäkerhetsmyndighet mer än någonsin!”.

Björn Hasselgren anser att det finns få statliga myndigheter i landet som har ett så komplicerat och kvalificerat uppdrag som Strålsäkerhetsmyndigheten. Närheten till forskningsmiljöer, högt utbildade personer och en attraktiv anställningsort är avgörande för att myndigheten ska kunna rekrytera den specialistkompetens som krävs.

Bli den första att tycka till!