Kritik mot hur Institutet för rymdfysik leds

IRF2017-11-03

I en ny rapport från Statskontoret riktas kritik mot att föreståndaren för Institutet för rymdfysik, IRF, har flera roller. Enligt utredarna undergräver det personalens förtroende. ”Till viss del håller vi med om den kritiken”, säger Stefan Karlsson, ordförande för ST på IRF.

Föreståndaren på IRF har idag tre roller: myndighetschef, chef för ett av de största forskningsprogrammen och ansvarig för ett forskningsprojekt. Enligt Statskontorets rapport undergräver detta personalens förtroende för föreståndaren och gör verksamheten mindre effektiv.

STs avdelningsordförande Stefan Karlsson håller delvis med om att det kan vara problematiskt.

– De medlemmar som jobbar inom det forskningsprogram där föreståndaren är chef lider lite av att han sitter på så många stolar. Det är ett stort program och det upplevs i vissa fall som frustrerande att chefen inte bara kan fokusera på det.

I rapporten skriver Statskontoret att ”föreståndarens roll behöver renodlas till att endast vara myndighetschef”. Men föreståndaren själv, Stas Barabash, säger att det finns stora fördelar med att föreståndaren för ett forskningsinstitut också är aktiv forskare.

– Så ser det ut i de flesta forskningsorganisationer och så har det varit under hela IRFs historia. Men jag tar Statskontorets rapport på allvar och kommer att prata med departementet och mina medarbetare för att se vad som behöver förändras. Jag kommer inte att fatta några spontana beslut, säger Stas Barabash.

Stefan Karlsson hoppas att fack och arbetsgivare kan arbeta tillsammans för att hitta en bra lösning.

– Vi har haft en bra dialog och samverkan tidigare och jag ser inga hinder för det nu heller. Jag förstår att föreståndaren vill forska också, en möjlig lösning skulle kunna vara att flytta mer förvaltningsuppgifter till biträdande föreståndare, säger Stefan Karlsson.

Statskontorets utredare anser också att samarbetet mellan IRFs verksamhetsorter behöver stärkas. IRF finns idag i Kiruna, Umeå, Uppsala och Lund. ”De olika verksamheterna uppges bedrivas åtskilda och i konkurrens med varandra”, står det i rapporten.
Men det är en bild som Stefan Karlsson inte delar helt och hållet.

– Jag vet att det har funnits viss oenighet på forskarnivå, men bland STs medlemmar, som främst utgörs av ingenjörer, fungerar samarbetet jättebra, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA