Annons:
Polisen
Nyhet
AVPeter NordeboTyck till!

Kritik mot polisens vapenanvändning

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders kritiserar polisens vapenanvändning. Organisationen kräver att regeringen gör en ordentlig utredning av varför dödsskjutningarna ökar.

Civil Rights Defenders anser att polisen sopar problemet med det växande antalet dödsskjutningar under mattan, skriver Dagens Nyheter. Under 2013 inträffade fyra dödsskjutningar, och hittills i år har tre personer dödats av polisen i samband med ingripanden. Organisationen kräver att justitiedepartementet tillsätter en ordentlig utredning. ”Det borde ha gjorts för länge sedan”, säger chefsjuristen John Stauffer till tidningen.

Civil Rights Defenders är anser att den svenska lagstiftningen kring polisens skjutvapenanvändning är föråldrad och otydlig:

”Det är oklart för poliserna när de har laga befogenhet att använda sina skjutvapen. Därför hamnar de i situationer där de tvingas skjuta i nödvärn, vilket ökar risken för dödlig utgång”, säger John Stauffer till DN.

Organisationen vill också att polisens användning av hålspetsammunition upphör, eftersom den orsakar stora skador på kroppen och ökar risken för dödlig utgång.

Polisen tycker inte att lagstftningen är otydlig och vill inte återgå till användande av mantlade kulor:

”Vi vill inte komma tillbaka till samma läge som förut då vi kunde vara tvungna att skjuta 10–15 skott för att få stopp på en person och riskera att skada någon annan”, säger enhetschefen Per Engström vid Rikspolisstyrelsen till tidningen.

Bli den första att tycka till!